У столичному Національному музеї літератури України відкрилася фотодокументальна та літературно-мистецька виставка. Вона приурочена до 30-ліття з дня найбільшої в історії людства техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС.


Аварія сталася 26 квітня 1986 року о 1. 24 ночі на четвертому енергоблоці. Внаслідок вибуху зруйновано покрівлю реактора і машинного залу станції. Рівень радіації одразу більш ніж у тисячу разів перевищив гранично допустимі норми. Пожежу на станції вдалося загасити ціною героїчних зусиль і життів шести учасників її ліквідації — перших жертв Чорнобиля. Через добу з’явилось урядове рішення про евакуацію понад ста тисяч мешканців міста Прип’ять і ближніх населених пунктів. Тоді ж була створена 30-кілометрова зона відчуження, яка й досі живе особливим життям. На початку літа 1986-го шахтопрохідники з різних вугільних басейнів спорудили під зруйнованим реактором захисну «подушку», а наприкінці року над четвертим енергоблоком зведено саркофаг.


Про ці та інші події розповідає виставка «Чорнобиль: крізь об’єктив часу». Її організатори — Національний музей літератури України і Київська спілка журналістів НСЖУ. В експозиції використані знімки з фототеки Укрінформу, Київської спілки журналістів та особистих фотоархівів. Їхніх авторів, зокрема, київських журналістів, з повним правом віднесли до чорнобильців-ліквідаторів. Бо вони в найбільш тривожні дні були в епіцентрі подій, і світ їхніми очима, через об’єктиви їхніх теле- і фотокамер щоденно бачив, як приборкується «атомний джин». Вони вели теле- і радіорепортажі за лічені метри від руїн енергоблока, спускалися в тунель під реактором, проводили зйомки з вертольотів, які зависали над зруйнованим реактором.


В експозиції — лише невеличка частина з їхнього чорнобильського фотолітопису. Багатьох авторів знімків — Валерія Зуфарова, Ігоря Костіна, Івана Лисенка, Анатолія Піддубного, Володимира Репіка, Володимира Самохоцького — уже немає з нами...


На виставці є твори відомих українських письменників і журналістів, які осмислювали Чорнобильську трагедію та її наслідки для України й для всього світу, а ще кілька знімків із японської Фукусіми, де через чверть століття після Чорнобиля «мирний атом» теж вийшов із-під контролю.


Вл. інф.