Вечірнє засідання 21 квітня

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав народних депутатів працювати згідно з Регламентом та порядком денним і не тиснути на президію стосовно розгляду того чи іншого питання. «Я вже наголошував, що зробив доступ до президії повністю відкритим, сподіваючись на відповідальність депутатів. На жаль, ми бачимо спроби тиску на президію. Хочу повідомити, що тиск на президію не має жодної перспективи і не матиме ніякого успіху. Ми працюватимемо згідно з порядком денним та Регламентом», — підкреслив він і запросив до слова Першого заступника Голови Верховної Ради Ірину Геращенко, котра виголосила заяву з цього приводу.

 

Подякувавши колегам за підтримку під час обрання, вона зазначила, що президія так само потребує підтримки для налагодження чіткої роботи згідно з Регламентом і порядком денним. «Сьогодні були неприпустимі моменти, коли паралельно сім народних депутатів і кілька груп вимагали поставити одночасно в порядок денний один закон, підняти вище в порядку денному інший закон. Все це розбалансовує роботу парламенту. Так само ми апелюємо до кожного народного депутата з проханням сумлінно відвідувати роботу сесії, голосувати, разом розглядати законопроекти. Неприпустимо, що депутати активніше відвідують телебачення і ток-шоу, ніж своє робоче місце», — заявила І. Геращенко та закликала парламентаріїв з повагою ставитися до президії та не вдаватися більше до шантажу з вимогами поставити той чи інший законопроект, бо, мовляв, інакше не буду голосувати за інший законопроект. «Давайте дотримуватися порядку денного, який ми щопонеділка узгоджуємо на погоджувальній раді», — підкреслила Перший заступник Голови Верховної Ради.

Представляючи законопроект про внесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення», голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що після ратифікації Європейської конвенції з транскордонного мовлення Україна має передбачити в законодавстві наявність квоти для європейського інформаційного продукту, однак питання в тому, що зараз під цю досить велику квоту також підпадає російський інформаційний продукт. І це при тому, що Росія цю конвенцію не ратифікувала.

«Ми пропонуємо визнавати європейським інформаційний продукт тих країн, які ратифікували Європейську конвенцію з транскордонного мовлення, бо ці країни взяли на себе зобов’язання створювати справді європейський інформаційний продукт, а не пропаганду, як це робить Росія», — підкреслила голова комітету.

В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об’єктів інфраструктури. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка, йдеться про те, щоб тимчасово, на три роки, підвищити вивізне мито на металобрухт з 10 до 30 євро, а також на цей само час скасувати реєстрацію відповідних експортних договорів, тобто лібералізувати ринок металобрухту. «Це необхідно для того, щоб забезпечити український оборонний комплекс металопродукцією, щоб забезпечити можливість відновлення, в тому числі, інфраструктури Донбасу. Це необхідно для того, щоб врятувати сьогодні українську металургію, яка має критичний дефіцит металобрухту і яка за останній рік втратила майже 5 мільярдів доларів експорту», — сказав голова комітету та наголосив, що ця пропозиція не суперечить нашим зобов’язанням в рамках СОТ.

Під час обговорення народний депутат Юрій Левченко зауважив, що хоч цей законопроект справді покращує ситуацію в металургійній галузі, та оскільки металургія давно в приватних руках, то він насамперед покращує ситуацію для двох її власників — Ахметова і Пінчука. «Отже, жодної передачі цих позитивів на працівників, на державний бюджет, на сплату податків не буде, тому що вони уникають сплати податку, а через монополізацію галузі штучно не піднімають заробітні плати», — заявив він.

В. Галасюк на це сказав, що насправді українська металургія — це 300 тисяч робочих місць в Україні, 25 відсотків українського експорту та української промисловості, це майже 8 мільярдів доларів у торговельному балансі експортних надходжень та 10 мільярдів гривень податків, які надходять до держбюджету.

А відповідаючи на запитання народного депутата Сергія Кіраля, чи не станеться так, що внаслідок значного збільшення вивізного мита буде штучно створено величезну пропозицію металобрухту на внутрішньому ринку, голова комітету зазначив, що в таких країнах, як Індонезія, Саудівська Аравія чи Казахстан експорт металобрухту взагалі заборонений, а в Китаї діє митна ставка на рівні 80 євро, тож у цій ситуації збільшення вивізного мита із нинішніх 10 євро до 30 — це мінімальний крок, який ми маємо зробити.

Верховна Рада погодилася із зауваженнями Президента до законопроекту про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо соціального захисту постраждалих осіб та відхилила цей документ.

Під час обговорення законопроекту про внесення змін до Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що він має врегулювати технічну проблему, яка пов’язана з тим, що відповідно до закону студія «Укртелефільм» входить до складу суспільного мовника, проте сьогодні у цієї студії є чимало незавершених господарських спорів. «Через це студія зараз не може увійти до складу Суспільного телебачення і радіомовлення, що блокує процес створення суспільного мовлення як такого», — сказала вона і повідомила, що для розблокування цього процесу пропонується передбачити особливий порядок приєднання «Укртелефільму».