В Україні розширюються посіви цукрових буряків. Щоправда, незначно. Згідно з офіційними даними буряки уже займають 269 тис. га — на 20 тисяч більше, ніж торік. Причина зростання, зазначають в УкрАгроКонсалт, — світовий дефіцит цукру (прогнозується на рівні 5—6 млн. тонн), а також низькі перехідні запаси солодкого піску всередині країни. Тому великі його виробники збільшили площі під буряками і підтримують аграріїв, які вирішили вирощувати коренеплоди. І такі компанії будуть у виграші, вважають в УкрАгроКонсалт.

Опосередкований доказ того, що очікування виправдані і що буряк і цукор приноситимуть дедалі більше прибутків, — ініціатива агропромхолдингу «Астарта» вкладати чималі кошти в крапельне зрошення «солодких» гектарів.

Відповідний проект уже реалізують у Полтавській області — на 360 га, а за результатами збору врожаю можливе розширення площ. Нині триває ремонт ділянки каналу, а в травні на посівах буряків встановлять систему крапельного зрошення, повідомили в прес-службі компанії.

На цьому етапі інвестиції в проект становлять майже 10 мільйонів гривень. За оцінками фахівців, крапельне зрошення забезпечить стабільно високу врожайність незалежно від погоди.

В агрофірмах холдингу саме цукрові буряки цьогоріч займатимуть серед ярових культур найбільшу площу — 44,8 тис. га. Не набагато менше планують засіяти кукурудзою — 44 тис. га та соєю — 42 тис. га.