Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ставить завдання — максимум за квартал ліквідувати тіньові схеми на митниці. «Завдання абсолютно просте — максимум за квартал, за три місяці, побудувати якісну систему управління ризиків, ліквідувати тіньові схеми, забезпечити якісний моніторинг і забезпечити технічними засобами митні переходи, побудувати якісну взаємодію з прикордонною службою, а також з іншими правоохоронними структурами», — заявив він під час наради щодо реформування митних органів за стандартами Європейського Союзу, спрощення митних процедур та збільшення надходжень митних платежів.

 

Під час обговорення йшлося про необхідність повної детінізації на митниці, реформування роботи електронних систем та усунення людського чинника. «Важливо прибрати підстави для корупційних дій», — сказав глава уряду та наголосив, що ні країну, ні його особисто не влаштовує те, що відбувається на митниці. У зв’язку з цим В. Гройсман навів розрахунки експертів, за якими у тіньових потоках знаходиться щонайменше 20 відсотків усіх платежів, які сьогодні здійснюються на митниці. А це означає, що держбюджет щороку недоотримує майже 50 мільярдів гривень, тоді як дефіцит Пенсійного фонду становить 80 мільярдів гривень. «Для мене це очевидно — контрабандисти, митники, які не є чесними, забирають у пенсіонерів можливість отримувати нормальну пенсію, забирають у держави можливість розвивати власну економіку і змушують нас шукати шляхи зовнішніх запозичень. Вважаю, що це є абсолютно неприйнятним», — підкреслив прем’єр.

Те, що ця проблема вже давно перезріла, свідчить і нещодавнє звернення начальника Одеської митниці Юлії Марушевської до Президента, котра заявила, що система витискує призначених нею нових людей, які хочуть змінити ситуацію, та що при цьому «погрожують кримінальними провадженнями», що ставить під загрозу реформування митниці.

Під час обговорення пріоритетів реформування української митниці, серед яких спрощення митних процедур, приведення їх у відповідність з європейськими стандартами, запуск системи «єдиного вікна», В. Гройсман також наголосив на необхідності призначення фахового та безкомпромісного керівника митниці. Також прем’єр доручив доопрацювати автоматизовану систему управління ризиками та забезпечити відеофіксацію оглядів на митниці.