Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації скасував проведення концерту Державного академічного кубанського козачого хору, який мав відбутися 21 березня в обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка.

Як пояснив директор департаменту Сергій Мойсієнко, таке рішення було прийняте після розгляду звернення громадськості стосовно того, що художній керівник цього творчого колективу    В. Г. Захарченко підписався під заявою «Деятели культуры России — в поддержку позиции Президента по Украине и Крыму» від 11 березня 2014 року під номером 125. Скасувавши концерт, департамент наголосив, що цей захід є вимушеною відповіддю на злочинну дію керівної особи колективу щодо нашої держави. За умови документального підтвердження відмови В. Г. Захарченка від свого підпису під згаданим листом на підтримку агресії РФ проти нашої держави та відсутності інших ворожих антиукраїнських дій російський хор отримає дозвіл виступати на Чернігівщині.

 

Чернігів.

До речі

Запланований на 19 березня концерт Кубанського козачого хору в Полтаві так і не відбувся. Згідно з повідомленням на його офіційному сайті, «у зв’язку з подіями в Україні керівництвом хору прийнято рішення про перенесення раніше оголошених гастролей». Зрозуміло, такий крок збігся із небажанням багатьох мешканців не лише Полтави бачити в себе вдома справді талановитий колектив, керівництво якого підтримало агресію проти нас.

Останнім часом в області було скасовано концерти популярних у радянські часи «Самоцвєтов», московського державного театру «Русскій балєт», Олега Газманова та деяких інших артистів і художніх колективів сусідньої країни. При цьому тут нарешті «згадали» про талановитих вітчизняних митців. Скажімо, замість «кубанців» у Полтаві 19 березня виступив зі своєю «козацькою» програмою наш уславлений Національний заслужений академічний народний хор імені Григорія Верьовки.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтава.