Минулої суботи площа Народна в Ужгороді розквітла тисячами писанок. Їх розвісили на кованих деревах. Біля кожного з них -- умільці з усіх районів, готові поділитися своїм стилем творення великодньої краси. Так відкрився другий обласний фестиваль-конкурс "Воскресни, писанко!" (на знімках). А виготовили ті "мальовані яйця" діти з 52 команд, створених мало не в кожному селі й місті Закарпаття. Юні майстри використовували як старовинну, так і сучасну техніку розпису.

 

Фото надано прес-службою ОДА.

 

Критерій оцінювання робіт -- обов'язкова наявність писанок, виготовлених у різних техніках виконання, відповідність регіональним традиціям у розписі, орнаменті, колористиці. Крім того, оцінювали й естетичне враження та художній рівень робіт. Бралась до уваги також оригінальність конструкції дерева.

 

Призерів конкурсу на найкраще писанкове дерево, кажуть в ОДА, визначили у трьох номінаціях: серед місцевих органів управління освітою, профтехучилищ і шкіл. Найкращими визнано роботи управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДАПеречинської школи-інтернату та вищого професійного училища № 34 м. Виноградів.

 

Переможцям вручив грошові премії та відзнаки голова ОДА Геннадій МОСКАЛЬ. Решту учасників відзначили заохочувальними преміями.

 

Демонструватися писанки на площі будуть аж до сьомого травня.

 

Ще одна виставка-конкурс "Світ писанки-2016" відкрилася наприкінці тижня в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. В експозиції 590 писанок. Тут традиційна лемківськагуцульська та бойківська й сучасна писанка.

 

Третя така виставка працює цими днями і в ужгородському Палаці для дітей та юнацтва ПАДІЮН. Одне слово, багате Закарпаття й духовними витворами, які прославляють світле свято Великодня.

 

Василь НИТКА.

 

Ужгород.

 

Голос України