Днями журналістів вчили базових навичок надання медичної допомоги. Громадська рада при КМДА запросила представників ЗМІ до Київської міської станції швидкої медичної допомоги, де відбувся тренінг.

— Ми покажемо, як за декілька секунд визначити стан потерпілого, а за декілька хвилин — можливо, врятувати йому життя, — пильно оглянувши присутніх професійним поглядом, зауважив головний лікар Київської міської станції швидкої медичної допомоги Анатолій Вершигора.

За півтори години (стільки тривав наш урок) щонайменше п’ять разів лунало сповіщення про те, що одна із бригад виїхала за викликом. Загалом, як зазначили фахівці, за добу їх може бути 50—60.

Семінар проводив справжній козак, про що свідчили його вигляд та мова. З «оселедцем» на голові, вусами і сережкою у вусі, завідувач навчально-тренувального відділу центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олександр Шваб (на знімку) крок за кроком показував, як надавати першу медичну допомогу. Не церемонячись, перед камерами та журналістами він вертів не лише помічником та манекеном, а й, здавалося, нашою свідомістю.

— У вас має бути холодний розум та гаряче серце. Коли перед вами непритомна людина, поранена та безпорадна, немає часу вагатися чи церемонитися. Потрібно діяти швидко, — гучно, майже як наказ, повторював пан Олександр.

У присутніх молодих дівчат навіть від вигляду понівеченого манекена виривалися панічні вигуки. Хоча доля гумору, інколи й чорного, від рятівника розряджала обстановку. Та самі теми були вельми серйозними.

 — Люди на вулицях помирають через страх перехожих. Ті просто бояться підійти. Але, якщо ви наважилися, знайте: допомога починається з того, щоб мати власну безпеку. Щоб від одного потерпілого не стало двоє, — наголосив вчитель.

Під час семінару-тренінгу журналісти дізналися про особливості визначення стану потерпілого, перші кроки рятування при зупинці серця та дихання, накладання шин та пов’язок на уражені ділянки тіла. Потім були практичні заняття. З’ясувалося, щоб зробити непрямий масаж серця дорослій людині, грудну клітку треба вдавити аж на 5—6 см. І так 30 разів підряд з необхідною швидкістю 100—120 разів за хвилину. Для слабкої дівчини, щоб зробити усе це, необхідно не просто зібратися, а й уміло перевести всю вагу свого тіла на точку опори. І, як сказав Олександр Шваб, при цьому не варто зважати на «хлюпання, тріщання та плямкання». Переломи ребер за такої ситуації — можлива ціна порятунку.

Медики кажуть: більшість громадян навіть не знають, як викликати «швидку» та виміряти пульс. А ще є багато інших нюансів операцій з урятування. Не варто покладатися на побачене у фільмах чи відеороликах. Лише курси з досвідченими професіоналами підготують належним чином до складних життєвих ситуацій. А підготовлений — означає, озброєний!

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Головні правила виклику бригади швидкої медичної допомоги:

1. Набрати номер «103» й чекати з’єднання з оператором.

2. Чітко вказати стан потерпілого та адресу його перебування.

3. Не кидати слухавку першим — можливо, будуть важливі уточнюючі запитання.