Репортери «Голосу України» разом із представниками громадської організації «Київський еколого-культурний центр» відвідали Державне підприємство «Лісове господарство «Білоозерське». Ще за указом Президента 2009 року на території Переяслав-Хмельницького району Київської області та Канівського району Черкаської області мали створити національний природний парк на більш як 7 тис. гектарів. Проте, як повідомив керівник громадської організації—ініціатора поїздки Володимир Борейко, в названому національному парку всі ці роки полювали високопосадовці.

У підтвердження цього на в’їзді бачимо вивіску з написом — «Територія Державної організації «Лісове господарство «Білоозерське». Ніде жодних згадок про національний парк.

— Нині ми можемо вільно в’їжджати. А ще донедавна, за правління Януковича, тут була охорона. Жителі села Хоцьки, через яке пролягає дорога до зеленої зони, кажуть: коли сюди приїжджав пополювати екс-президент, всю територію охороняли спецслужби, — розповідає Володимир Борейко.

Мисливський будиночок — одразу за селом. Невеличкий, проте доглянутий та з супутниковою тарілкою. Довкола — огорожа, газони, дерева, пісочниця, а в спеціальному місці для приготування шашликів зібране гілляччя. Далі — полювальні вишки, де ще зовсім недавно велася заборонена забава. Головна з них розташована безпосередньо біля годівниць із сіллю та кормами для оленів, косуль і кабанів.

«Мабуть, у наших державних мужів не було часу на достойне полювання, а лише на такий негідний відстріл», — зауважують захисники природи. Присутній на ще одній огородженій території з будинком, пасікою і навіть двома бізонами охоронець Вітьок (як він сам представився) запевняв, що вишки не для полювання, а для... підрахунку звірів. Такий аргумент біологів не влаштував. Кажуть: це точно не науковий метод.

Поруч із парканом — посадковий майданчик для новенького вертольота. За словами Вітька, на ньому так ніхто й не літав. А з подальшими питанням він направив нас до директора організації.

Та його на місці не виявилось, а заступник хутко зник на своєму джипі, щойно побачив журналістів.

Вдалося поспілкуватися лише з головним бухгалтером Юрієм Миколайовичем. Він пояснив, що про указ усі знають, проте гроші на його реалізацію так і не надходили. На відміну від чудової лісової дороги та вертолітного майданчика. А ще у тій же зоні розкинулась чималенька резиденція з виходом до Дніпра. Працівники «Білоозерського» сказали, що раніше там був невеличкий будинок для Кучми, а тепер — хороми з триповерховими новісінькими спорудами нібито Олександра Клименка. Серед нинішніх мешканців — тигри та ведмеді. Щоправда, тримають тварин у вольєрах. Помітивши журналістів, охорона кинулась їх прикривати та ще міцніше зачинила сталеві ворота.

Після відвідування парку залишилося багато запитань. Сподіваємося, що на них нарешті дасть відповідь Державне управління справами, яке таки забезпечить виконання указу про створення національного природного парку «Білоозерський».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Улюбленець Олександра Клименка — уссурійський тигр.

На територію дачі колишнього міністра доходів і зборів журналістів не пустили.