У результаті подій весни 2014 року Кримський півострів було захоплено Росією. Гостро постала проблема не лише з громадянами України, які змушені були залишитися в Криму, захистом їх прав і свобод, а і численного майна, передусім державного, залишеного на півострові й не тільки.

Йдеться про найбільше та унікальне в Україні держпідприємство «Чорноморнафтогаз», фахівці якого проводили розвідку і видобуток природного газу та нафти не лише на суші, а й на шельфі Чорного та Азовського морів. Крім того, в експлуатації підприємства велике підземне сховище газу, куди газ із родовищ закачується на зиму.
Що опинилося націоналізованим з майна «Чорноморнафтогазу»? Це дев’ять родовищ: два з них газоконденсатні Голіцинське і Штормове (з газового конденсату виробляють бензин. — Авт.).
Шість газових (Архангельське, Джанкойське, Задорненське, Східно-Казантипське, Північно-Булганакське і Одеське) і одне нафтове (Семенівське).
Крім того, це й технологічний флот, у тому числі буксири, судна забезпечення й доставки вахтових бригад на бурові в море. Це, власне, і самі самопідіймальні бурові установки «Сиваш», «Таврида», а також дві новітні «Петро Годованець» і «Незалежність». Це й сотні кілометрів газопроводів, у тому числі й морських. Це й уже згадуване Глібовське підземне сховище газу. Фактично заарештований тут був і газ, який належав «Укргазенерго» і «Південно-західній залізниці», загальний обсяг якого становив 12,371 млн. кубометрів газу, які перебували за договором зберігання.
Далі — більше. Також триває розробка газових родовищ у північно-західній частині Чорного моря. Це Одеське й Безіменне. Але проводиться вся ця діяльність без особливої помпи.
Уже цього року «Чорноморнафтогаз» замовляє проект розвідки єдиного відкритого нафтогазового родовища на прикерченському шельфі.
Це досить перспективне родовище Суботіна. Нафтоносна структура була виявлена сейсморозвідувальними роботами ще 1978 року. В 2005—2011 роках на площі пробурено одна параметрична і три пошукові свердловини, під час буріння підтвердилася промислова цінність родовища. Це приблизно 18 мільйонів тонн нафти, щоправда, можна видобути з них тільки 3 мільйони, решта поки що недоступна для сучасної технології видобутку.
Крім того, планується розпочати розробку на нафтогазовій площі Гордієвича в Чорному морі. За різними оцінками, там зберігається від 68 до 100 млрд. кубометрів газу.
Що робить наша країна? За інформацією НАК «Нафтогаз України», арбітражні розгляди щодо претензій до РФ по активах «Чорноморнафтогазу» у Криму розпочнуться протягом двох-трьох місяців у Міжнародному інвестиційному арбітражі. А тим часом, дві високотехнологічні бурові п’ятого покоління «Петро Годованець» і «Незалежність» виведені з акваторії Кримського півострова «у територіальні води» Російської Федерації, тобто повторно вкрадені.

Крим.

 

 

Cудно забезпечення — укладальник морських газопроводів «Федір Урюпин».

Фото автора.