УРОЖАЙ-2016

 

Майже п'ять мільярдів гривень витратили на весняно-польові роботи у нинішньому році аграрії Вінниччини. 96 відсотків від цієї суми становлять власні кошти сільськогосподарських підприємств.

 

Таку інформацію повідомили на сайті Вінницької облдержадміністрації з посиланням на першого заступника голови Андрія ГИЖКА. Для фінансування весняної кампанії також залучили 170 мільйонів гривень кредитних коштів комерційних банків і 63 мільйони гривень -- підприємницьких структур.

 

За прогнозами обласного департаменту агропромислового розвитку, для завершення весняно-польових робіт сільськогосподарським підприємствам потрібно ще приблизно 400 мільйонів гривень. Але позичені гроші -- дорогі.

 

Так, сільгоспвиробники отримали 110 мільйонів гривень авансових платежів під реалізацію зернових урожаю 2016 року. Аграрним фондом законтрактовано перші 50 тисяч тонн зерна продовольчої пшениці. Фахівці департаменту агропромислового розвитку звертають увагу на те, що ставка за користування авансом дуже висока -- 21,5--27 відсотків. І це при тому, що Національний банк знизив облікову ставку до 19 відсотків.

 

Укладання контрактів на закупівлю зернових культур нового врожаю розпочала також Державна продовольчо-зернова корпорація України. Авансовий платіж за одну тонну зерна пшениці, ячменю та кукурудзи становитиме 980 гривень, а за таку само кількість сої заплатять 4980 гривень.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України