Майже 5 млрд. грн. витратили на весняно-польові роботи у нинішньому році аграрії Вінниччини. 96 відсотків цієї суми становлять власні кошти сільськогосподарських підприємств. Про це повідомляється на сайті Вінницької ОДА з посиланням на першого заступника голови Андрія Гижка. Для фінансування весняної кампанії також залучили 170 млн. грн. кредитних коштів комерційних банків і 63 млн. грн. підприємницьких структур.
За прогнозами обласного департаменту агропромислового розвитку, для завершення весняно-польових робіт сільськогосподарським підприємствам потрібно ще приблизно 400 млн. грн. Але позичені гроші - дорогі. Фахівці департаменту звертають увагу на те, що ставка за користування авансом дуже висока — 21,5—27 відсотків. І це при тому, що Нацбанк знизив облікову ставку до 19 відсотків.
Укладання контрактів на закупівлю зернових культур нового врожаю розпочала також Державна продовольчо-зернова корпорація України. Авансовий платіж за одну тонну зерна пшениці, ячменю та кукурудзи становитиме 980 гривень, а за таку само кількість сої заплатять майже п’ять тисяч.

Вінницька область.