Незвичайну картину спостерігали відвідувачі одного з торговельних центрів Донецька. Два десятки людей розгорнули українські прапори і заспівали національний гімн. Учасників флешмобу, організованого активістами групи «Донецьк — це Україна!», вітали оплесками. Перед початком акції перехожим роздавали українські прапорці. «Сюди прийшли і ті, хто підтримує Євромайдан, і ті, хто не підтримує. Але всіх нас об’єднує спільне розуміння, що майбутнє міста пов’язане лише з єдиною, незалежною Україною», — пояснив один із організаторів Олег Саакян.

Незвичайний формат акції пояснюється тим, що масові мітинги під українськими прапорами стали в місті небезпечними — особливо після побиття активістів 13 березня, коли одна людина загинула і понад 30 звернулися по медичну допомогу. Тепер патріотично налаштовані мешканці діють іншими методами. Наприклад, протягом однієї ночі прикрасили синьо-жовтими стрічками стовпи і дерева в центрі міста.

«Хочу, щоб якнайбільше донеччан дізналися, що є такий рух і що ми — патріоти України. Ми проти того, щоб Росія привозила сюди своїх «туристів» із триколорами, і щоб вони порушували громадський порядок у Донецьку. Я бачила дії сепаратистів. Це хуліганство, безлад, це порушення Кримінального кодексу», — обурюється учасниця флешмобу, приватний підприємець Людмила Возміщева.

Студент Донецького університету управління Денис Кондратович також прийшов підтримати акцію: «Усі міжнародні договори втоптано у бруд, Росія ввела свої війська до України. Вважаю, інтервенція до будь-якої суверенної держави — це неправильно. Україна може сама вирішити власні проблеми без втручання НАТО та інших держав. Так, зараз армія нашої країни не здатна воювати з Росією. І, звичайно, Росія цим скористалася. Якби у нас зараз була ядерна зброя, ситуація, гадаю, була б іншою. А люди в Донецьку готові висловлювати свою думку і свою позицію, але нам цього не дають».

Своєрідно висловила «антивоєнну» позицію й адміністрація торговельного центру, прикрасивши простір символами миру — «пацифіками».

Донецька область.

Учасники акції розгорнули українські прапори і заспівали гімн.

Фото автора.