У ніч із 25 на 26 квітня в Одесі сталися відразу дві події, які, на думку більшості аналітиків, спрямовані на дестабілізацію ситуації в місті. Спочатку, близько півночі, невідомий із гранатомета вистрілив по будівлі банку на вулиці Краснова, а близько 4 ранку біля стін міськради було розгромлено наметове містечко «Антитрухановського майдану», що протестує проти чинного міського голови Геннадія Труханова.

Найімовірніше, впевнені громадські діячі та політики, що обидві події — це ланки одного ланцюга, де перша має відволікти увагу від другої. І справді, уже більше року, як в Одесі нічого не вибухає — низка терактів 2014-2015 років різко скінчилася ніби за помахом чарівної палички, що дає підстави вважати, що ініціювалися вони всі якимось диригентом, із цією самою паличкою в руках. І зараз одинокий, явно показний постріл із гранатомета, та ще й у ніч розгону протестувальників, навряд чи випадковий збіг. А якщо врахувати, що цьому передувала явна активізація одеських сепаратистів, наприклад, розклеювання по місту відповідних листівок, то стає зрозуміло, що все, що відбувається в Одесі, — реалізація якогось продуманого плану.
То хто ж стоїть за розгоном «Антитрухановського майдану» і яку він переслідує мету? Версій, що відповідають на ці питання, висувається кілька, і кожна з них має право на існування. Напередодні другої річниці 2 травня, коли 2014 року внаслідок масових заворушень загинуло 48 людей, всі політичні сили зобов’язані дотримуватися максимальної обережності у висловлюваннях і діях. Йдеться, певна річ, про ті сили, які зацікавлені у мирі та спокої в регіоні. Виходить, що ті, хто влаштував розгін наметового табору, зацікавлені у протилежному. «Ситуація розгойдується як усередині та за допомогою внутрішніх чинників, зокрема і якоїсь міжкланової політичної боротьби, так і тими людьми, які перебувають за поребриком. Їхні інтереси збіглися», — впевнений координатор групи «Інформаційний опір — Південь» підполковник запасу Сергій Братчук. Понад те, більшість експертів уважають, що загострювати обстановку в Одесі напередодні 2 і 9 травня будуть і далі.
Те, що хтось розхитує ситуацію в місті перед знаковими для одеситів травневими датами, вважає й міський голова Одеси Геннадій Труханов. При цьому він називає конкретних винуватців. «Останні події свідчать про небажання моїх політичних опонентів в особі Одеської обласної державної адміністрації визнати свою поразку в усіх напрямах. Зокрема, цілковитий провал на останніх виборах міського голови», — заявив Геннадій Труханов. А от глава Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі, навпаки, звинувачує у всьому муніципалітет. Глава області також стурбований обстановкою в регіоні, що загострюється, й закликав Президента України посилити охорону правопорядку в Одесі. При цьому, як заявив радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко, МВС не бачить підстав для введення в Одеську область підрозділів Нацгвардії та додаткових підрозділів Національної поліції. Проте, за словами Міхеіла Саакашвілі, Президент доручив керівникові Національної поліції та начальникові Національної гвардії ввести до Одеси додаткові підрозділи до 1000 осіб для захисту громадського порядку в місті.
У ЗМІ, соціальних мережах, у громадському транспорті й на кухнях одесити обговорюють те, що відбувається, висувають версії, знаходять винних і застерігають про наслідки. Але головне, що ми, кожний з нас, може зробити в ці дні — це зберігати спокій і утриматися від участі в будь-яких масових акціях, а у разі участі в них — не піддаватися на провокації.

Одеська область.

 

 

Учасник «Антитрухановського майдану», який постраждав при нападі.

Фото Сергія ГУЦАЛЮКА.