Ювілейну плавку провели в конвертерному цеху Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча. Рівно 50 років тому тут було пущено перший вітчизняний конвертер, виготовлений на Ждановському заводі важкого машинобудування (нині — «Азовмаш»). За цей час колектив цеху провів понад 940 тисяч плавок, а обсяг виробництва сягнув 3,8 мільйона тонн на рік — за проектної потужності 2,7 мільйона тонн.

«Таких темпів розвитку не знав останнім часом жоден аналогічний підрозділ металургійної галузі України і навіть колишнього Радянського Союзу. За запланованої потужності всіх машин безперервного розливу сталі в розмірі 750 тисяч тонн у конвертерному цеху комбінату досягнуто найвищого виробничого показника — 1 млн. 260 тис. тонн на кожну машину. Сьогодні ці показники є відправною точкою для решти українських конвертерників», — наголосив перший заступник генерального директора, головний інженер комбінату Владислав Кліманчук.

У холдингу «Азовмаш» зазначають, що за 50 років для комбінату імені Ілліча було виготовлено десятки корпусів і опорних кілець конвертерів. Нині виконується чергове замовлення. Цього року маріупольські машинобудівники відвантажили елементи конвертера для «Сєверсталі» (Череповець, Росія), а також виготовляють вузли для агрегатів «Азовсталі». Вперше укладено контракт на постачання вузлів конвертера для металургійного комбінату в Кошице, найбільшого у Словаччині. Загалом машинобудівне підприємство за півстоліття виготовило понад 270 конвертерів для 18 країн.

Перший вітчизняний конвертер було виготовлено в Маріуполі.

Фото надане прес-службою ПАТ «Азовмаш».