Події в Криму та на Донбасі актуалізували проблему виховання патріотизму та формування національної ідентичності громадян України. На цьому наголосив президент Всеукраїнської громадської організації Товариство «Знання» України академік НАН України, президент НАПН Василь Кремень під час виступу на Другому пленумі правління Товариства.

Він нагадав, що «впродовж століть народ України був буквально розшматований між різними державами». Це призвело до формування певних відмінностей у традиціях і поглядах, якими вміло скористалися московські політтехнологи, які починаючи з 2004 року через деяких наших політиків щосили нав’язували суспільству думку про поділ країни за мовними, зовнішньополітичними орієнтирами тощо. «Історичні обставини вимагають від нас особливої уваги до формування національної ідентичності, національного єднання, почуття патріотизму», наголосив Василь Кремень.
Дискусію на пленумі присвятили питанню «Про розвиток науково-патріотичного виховання населення засобами науково-просвітницької діяльності організацій Товариства «Знання» України». Товариство, що має 68-літню історію і є наймасовішою Всеукраїнською недержавною науково-просвітницькою громадською організацією, проводить таку роботу не один рік. Про підсумки та нові завдання на цьому шляху у своїй доповіді розповів голова правління Товариства доктор філософських наук, професор, президент Університету сучасних знань, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець.
За його словами, Товариство впродовж 2013—2016 років провело низку важливих заходів, активізувало співпрацю з багатьма державними та громадськими організаціями щодо розвитку національної самосвідомості, громадянської активності, збагачення культурних надбань, зміцнення української державності, реалізації європейського вибору України. Важливою подією було відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка — проведення акції «Шевченко єднає Україну», вишивання «Рушника єднання», організація публічних виступів шевченківських лауреатів: Івана Дзюби, Юрія Мушкетика, Євгена Сверстюка, Бориса Олійника, Миколи Жулинського, Анатолія Паламаренка. Товариство «Знання» України опікувалося виданням присвячених Кобзареві книг, проведенням низки тематичних заходів у районах проведення АТО. Зокрема, з 5 по 15 березня 2016 року в зоні антитерористичної операції відбулися акції «Тарас Шевченко. Солоспіви» за участю народного артиста України Фемій Мустафаєва і заслуженого діяча мистецтв України Анжели Ярмолюк, із врученням бібліотечок із актуальною літературою, аптечок для наших бійців.
Активізувалася робота лекторіїв Товариства «Трибуна українознавця», «Трибуна вченого», виставкова діяльність — організована постійно діюча виставка «Трагічні скрижалі української науки», що експонуватиметься в усіх регіонах, продовжуються Шинкаруківські читання.  
Своїм досвідом патріотичного виховання поділилися обласні організації Товариства. Учасники пленуму ухвалили Постанову «Про розвиток національно-патріотичного виховання населення засобами науково-просвітницької діяльності», а також розроблений президією проект програми «Національно-патріотичне виховання населення: науково-просвітницька діяльність у контексті основних запитів суспільства на виклики сьогодення». Цей документ передбачає посилення шефства над визволеними районами Донецької і Луганської областей, підтримку патріотичних сил Криму. Спільно з Міжвідомчою комісією з питань національно-патріотичного виховання, науковою і педагогічною громадськістю, творчими спілками при правлінні Товариства «Знання» має бути створена Всеукраїнська рада з питань національно-патріотичного виховання засобами просвітницької діяльності. Учасники пленуму висловилися за заснування Всеукраїнського громадського фонду фінансової підтримки розвитку такого виховання. Для відповідної роботи створять банк текстів лекцій, школи молодих лекторів, випускатимуть популярні книги, організовуватимуть конкурси тощо.
Учасники пленуму ухвалили також звернення до президента РФ Володимира Путіна, яке зачитала народна артистка України, лектор Товариства «Знання» України Галина Яблонська. Вони висловили своє обурення «знущанням над Надією Савченко, що відбувається в Російській Федерації» і нагадали, що «невинність української патріотки доведена і підтримана світовою громадськістю». «Вимагаємо виконати чинні міжнародні норми, що передбачають звільнення Надії Савченко та відправлення її на Батьківщину», наголосили автори звернення.

 

 

Василь Кремень.

 

 

Василь Кушерець.