Депутати Лисичанської міськради на восьмій сесії ухвалили звернення до Верховної Ради України із закликом подолати вето Президента на закони про внесення змін у Бюджетний кодекс і Закон «Про Державний бюджет на 2016 рік», якими передбачено відновити фінансування ПТУ з державної скарбниці в містах обласного підпорядкування. «Проблема не в тому, що ми не хочемо фінансувати ПТУ, — пояснює секретар Лисичанської міської ради Едуард Щеглаков. — Тут необхідне комплексне розв’язання проблеми».
Нагадаємо, що на початку року Лисичанська міськрада переглянула свій бюджет і збільшила фінансування ПТУ до майже 24 мільйонів гривень. Бюджетний запит профтехучилищ був, безумовно, вищим, але міська рада виходила з реалій. За підсумками трьох місяців з початку року основні захищені статті — заробітна плата, стипендії, комунальні послуги та кошти на забезпечення пільгових категорій студентів — профінансували без проблем.
«Сьогодні ми можемо фінансувати поточні витрати, пов’язані з оплатою праці, енергоносіїв, інші захищені статті. Але коли постане питання про фінансування витрат, скажімо, на ремонт, підготовку до опалювального сезону, тоді міський бюджет не зможе оплачувати такі витрати, оскільки ці установи не є власністю міста», — каже Едуард Щеглаков. З юридичної точки зору ПТУ перебувають у держвласності, але де-факто фінансуються з місцевого бюджету. Механізм передачі профтехучилищ не продумано до кінця.

Луганська область.