На травневі свята, а особливо на Великдень наш народ має звичку готувати запаси заздалегідь. Тож продукти вже лежать вдома у холодильнику, і принаймні перший тиждень мало хто ходитиме у пошуках їжі та напоїв по базарах і магазинах. Думаю, супермаркети заздалегідь розробили стратегію, як заманити покупців (бажано, щоб йшли цілими родинами) у ці дні на шопінг. Відповідно, торговельні мережі подбають про знижки та акції. Але кожне свято колись закінчується. Тож треба приберегти гроші у гаманцях і на другу частину місяця.

М’ясо
М’ясні прилавки, принаймні у столиці, за тиждень до Великодня дивували покупців відносно невисокими цінами. Кілограм найкращої яловичини на відбивні можна було придбати менш як за 90 гривень, свинини — за 70—80 гривень. Біля прилавків вичікували жінки літнього віку — як з’ясувалося, чатували, коли надійдуть у продаж найдешевші частини туш — кістки.
Піст, який стримував ціни на м’ясо, добігає кінця. Травнево-застільний період підштовхне їх вгору і на свинину, і на яловичину.
Яйця, які теж входять у передвеликодній асортимент, окремі мережі супермаркетів у квітні пропонували по 65 копійок за штуку. Хоча можна було зустріти і по 20—25 гривень за десяток. Хочеться сподіватися, після свят ціни на них дещо вщухнуть і не перевищуватимуть 15—17 гривень за десяток.
Бензин та дизпаливо
Ціни на АЗС після подорожчання у березні—квітні на півтори—дві гривні за літр можуть і стабілізуватися. Принаймні, хотілося б. Щоправда, відбудеться це за однієї умови — якщо триватиме зміцнення гривні. Інакше і надалі «королі бензоколонок» псуватимуть нам, водіям і пасажирам, настрій. За оцінками експертів, пальне додасть у ціні ще гривню—півтори. Втім, обіцяють, що популярний А-95 не перевищить 23 грн./л, дизельне паливо залишатиметься в межах 20 грн./л.
Борошно
Традиційна великодня випічка не змогла підняти ціни на борошно. Як не намагалася зробити це торгівля, втілити свої задуми у життя їй не вдалося. Коштує воно у роздробі майже на третину дешевше, ніж у цей час торік. Черги не шикуються навіть за двокілограмовими пакетами по 14 гривень. Порівняно з минулим роком й оптові ціни на борошно вищого ґатунку скотилися на 800—900 грн./т. Нині коштує 5,3 — 5,9 тисячі гривень за тонну. У торговців проблеми: вони не можуть розпродати накопичені значні складські запаси, придбані раніше за більш високими цінами.
Хліб
Традиційні сорти не дорожчатимуть. Можна констатувати: попит на продукт №1 у вітчизняних торговельних мережах падає. За даними Держстату, виробництво хлібобулочного асортименту в січні—березні скоротилося порівняно з І кварталом 2015-го на 4,1% — до 278 тисяч тонн. Можливо, такі цифри частково пояснюються існуванням тіньового ринку. Але пересічні громадяни на хлібі таки економлять. Що люди їдять навзамін — залишається загадкою.
Тим часом, «Київхліб» планує вже цьогоріч постачати свої торти до США та Канади. У 2015-му компанія експортувала сухарно-бубличні й кондитерські вироби в Німеччину, Литву, Казахстан, Азербайджан, Грузію, Болгарію та Нідерланди. Тобто продукція цілком їстівна. Але, виявляється, у наших співвітчизників часто і на хліб немає грошей.
Крупи
Напруження на ринку і надалі спричиняє гречка. Якщо так піде, точно доведеться її як ікру на хліб намазувати. Через обмежену пропозицію ціни на цю улюблену українцями крупу зростають. Коштує вона вже 35—45 гривень за кілограм. Торік гречки аграрії зібрали майже 130 тисяч тонн.  А у 2000-му вал сягав 480 тисяч тонн. Зараз на кожного мешканця України припадає 3,2 кг зерна гречки, тоді як десять років тому — 5,9 кг.
З Великоднем варто очікувати, що пісні каші не дорожчатимуть. Гречка, хочеться вірити, також.
Цукор
Може незначно подорожчати. Хоч дедалі менше людей, ніж раніше, та готують варення з полуниць. Якщо посівні площі під буряками зросли, то є надія, восени виробимо достатньо солодкого піску, принаймні, для внутрішнього споживання.
Овочі та фрукти
Вартість складових борщового набору змінюватиметься у залежності від цін та обсягів поставок ранньої та минулорічної вітамінної продукції. Здебільшого прохолодна і похмура погода у квітні спричинила додаткові витрати на підтримання оптимальної температури у теплицях, тож і ранні помідори-огірки після здешевлення додали в ціні. Але вже наприкінці місяця можна очікувати масового надходження на ринок полуниці садової, яка стане гарною альтернативою і вітчизняним яблукам, і заморським бананам. Тож власникам закладених з осені на зберігання овочів-фруктів варто не чекати максимальних цін, а хутко продавати свої запаси. Щоб даром не пропали.
Соняшникова олія
Ціни не підвищуватимуться. Прогнози рекордного врожаю соняшнику можуть у перспективі сприяти їх зниженню не лише на світових ринках, а й на внутрішньому. Звісно, якщо гривня утримуватиме свої позиції відносно долара.
Молоко та молокопродукти
На них у травні ціни стабілізуються, можливо, навіть підуть вниз. Сезон так званого «великого молока» стримуватиме у ціні і масло, і сир, і кисломолочну продукцію.
Ліки
Навряд чи дорожчатимуть. Сезон холодів, а з ним і застудних захворювань закінчився. Але в аптеках великих черг не спостерігається і з іншої причини. Хворіти нині не вигідно. Багатьом людям, а особливо пенсіонерам, через низьку купівельну спроможність, доводиться обирати: лікуватися або попоїсти. А тут ще й свята. Приготування до Великодня повитягало всі гроші з гаманців. Тому заради економії краще залишатися здоровим.
Добра звістка, яка, варто сподіватися, сприятиме здешевленню медпрепаратів в Україні. Наш уряд спрощує механізм проведення державної реєстрації для лікарських засобів, вже зареєстрованих компетентними органами у США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді або Європейському Союзі.
Житлово-комунальні послуги
Підняття тарифів на газ до «економічно обґрунтованого рівня», тобто майже 6,9 тисячі гривень за тисячу кубометрів, потягне за собою подорожчання гарячої води, а з осені — і тепла.
Тим часом, уряд збирається впродовж нинішнього року встановити газові лічильники мільйону домогосподарств. Після цього, варто сподіватися, споживачам не доведеться платити, як часто трапляється нині, за себе і за свого сусіда.

Анекдот до теми

Бабуся на ринку:
— Почім гречка, шановний?
— А у вас валідол із собою?