Двісті фотографій зробив ліквідатор аварії на ЧАЕС вінничанин Михайло ЯСТРЕМСЬКИЙ. Світлин могло бути більше -- частина з них залишилася на фотоапараті, який відібрали люди з тодішнього комітету держбезпеки. Фотографувати у зоні катастрофи, особливо у перші дні після аварії, так само, як і поширювати про це інформацію, категорично заборонялося.

 

На знімках:

 

пожежники Вінницького зведеного загону
(на передньому плані командир загону майор Володимир БАБКІН)
повернулися на БТРі після гасіння лісової пожежі

 

вінницькі вогнеборці одними з перших прибули в зону радіаційного лиха
для ліквідації наслідків техногенної катастрофи

 

Фото Михайла ЯСТРЕМСЬКОГО.

 

-- У мене було з собою дві камери, -- розповів кореспонденту "Голосу України" Михайло Ястремський. -- Одну забрали -- продовжував знімати іншою. Тільки робив це уже обережніше. Фотографував переважно наших хлопців. Плівки треба було швидко обробити і надрукувати світлини. Радіація стирала все зображення -- плівка залишалася гола.

 

Упродовж 15 днів перебування у радіоактивній зоні, було це у травні 1986-го, ліквідатору вдалося зробити майже двісті фотознімків. Пізніше він використав їх у ним же написаній книзі "Під чорним крилом Чорнобиля".

 

У Чорнобильській зоні Михайло Ястремський перебував у складі зведеного загону пожежників Вінниччини. На той час працював заступником начальника Вінницького училища пожежної охорони. У зведеному загоні налічувалося 220 пожежників. Дислокувалися у Чорнобилі. У ті дні стояла немилостива спека. Горіли ліси довкола, пожежа знищувала дерева, покриті радіацією.

 

-- Коли в темну пору йшли по траві, аж іскри сипалися з-під ніг, -- розповідає співрозмовник. -- Так проявляв себе радіоактивний попіл.

 

Роботу пожежників координував командир загону майор Володимир БАБКІН. Разом з іншими він постійно виїжджав на завдання. На одному із знімків Михайло Ястремський зафіксував вогнеборців, коли ті поверталися після гасіння лісової пожежі. Вважає це фото найвдалішим. П'ятеро пожежників на БТРі. На передньому плані командир Володимир Бабкін -- стомленими очима дивиться в камеру. Це фото пан Ястремський використав для обкладинки названої вище книги.

 

Загалом ним видано дев'ять книжок про гіркий "полин" чорнобильської біди. Більшість з них -- у співавторстві з ліквідаторами Миколою ЛАЦІСОМ та Віктором СОКОЛОМ. Одна з книг "Полиновий шлях вінничанок" розповідає про жінок, які також брали участь у ліквідації найстрашнішої техногенної катастрофи. Ця книга має ще одне видання. Доповнене новими прізвищами і фактами. Всі дев'ять написані на основі реальних подій і спогадів тих, хто, ризикуючи здоров'ям і життям, ліквідовував чорний слід чорнобильського лиха. Видання побачили світ завдяки фінансовій підтримці Вінницької міської організації "Союз Чорнобиль України". Нині вони представлені на виставці до 30-ї річниці аварії на ЧАЕС. Спочатку виставка демонструвалася в обласному краєзнавчому музеї, тепер її презентують в обласному музично-драматичному театрі імені Садовського.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України