Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) днями провели круглий стіл на тему: «Енергетичні субсидії в Україні та перші результати реформи».

 

У заході взяли участь перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Домбровський, віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, директор Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства Янез Копач, народні депутати України, посадовці ключових міністерств, представники міжнародних організацій, наукових установ та інші сторони, зацікавлені в обговоренні реформи енергетичних субсидій в Україні.


Дискусія ґрунтувалася на попередній версії дослідження «Енергетичні субсидії в Україні», в якому використано значний обсяг даних із відкритих джерел та наведено аналіз поточного стану та механізмів надання енергетичних субсидій. Дослідження провели фахівці Глобальної ініціативи із субсидій (GS) Міжнародного інституту сталого розвитку (ІІSD), який є партнером ОЕСР у реалізації цього проекту.


Учасники дійшли висновку, що енергетичні субсидії мають тенденцію непропорційно накопичуватися серед багатих і найвпливовіших членів суспільства, тим самим збільшуючи прибуток для пов’язаних з ними інвесторів або галузей. Стимулювання або використання викопних палив замість більш чистих альтернативних джерел призводить до зростання викидів парникових газів.


Олександр Домбровський наголосив на тому, що Україна повинна прийти до оптимальної моделі енергетичного ринку та субсидування на чесних та прозорих умовах. Цю позицію підтримав і віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, зазначивши, що витрачання бюджетних коштів на оплату субсидій має бути ефективним, а інвестиції держави в програми енергоефективності та енергозбереження необхідно щороку збільшувати.


Під час обговорення Олександр Домбровський розповів учасникам про детальну інвентаризацію всіх енергетичних субсидій в Україні: «Державна підтримка як виробництва, так і споживання викопних палив сягнула 202,8 мільярда гривень у 2014 році та 153,2 мільярда гривень у 2015-му. Це понад 25 відсотків видатків державного бюджету України та майже 8 відсотків ВВП. Слід розуміти, що ці кошти забирають із бюджету вчителів, лікарів, працівників культури та пільговиків. Це величезна частина бюджету та колосальні ресурси, якими ми повинні навчитися правильно користуватися».


Парламентарій визначив основні завдання перед учасниками енергетичної галузі: «Ми повинні прийти до оптимальної моделі енергетичного ринку України. Наше завдання — сформувати прозорий, конкурентний та чесний енергоринок із зрозумілими правилами гри, які повинні захистити споживача. В основі нової моделі повинні стояти інтереси простого споживача, а не генерації. Необхідно переорієнтувати бюджетні видатки: фінансові ресурси мають інвестуватися в енергоефективні заходи та модернізацію, а не «проїдатися» в процесі енергетичної генерації. Вважаю, що новий уряд має всі шанси виправити цю ситуацію».


Своєю чергою голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Олексій Рябчин порушив важливе питання щодо ефективності використання коштів платників податків на енергетичні субсидії та прозорості ресурсної політики держави. Він зазначив, що під час підвищення тарифів не знижено втрати в мережах, не забезпечено обліку, громадяни позбавлені можливості самостійно коригувати рівень споживання ресурсів, тарифна політика недостатньо прозора.


Урядом було ініційовано досить агресивну кампанію з пояснення доступності субсидій, а от інформаційної кампанії про заходи енергоефективності та енергозбереження досі немає. Зокрема, зазначалося, що актуальність круглого столу продиктована й підписаною 22 квітня Паризькою угодою та висловлювалась надія, що професійне обговорення повинно зменшити рівень маніпуляцій на темі субсидування.


Учасники заходу дійшли згоди, що енергозбереження має бути невід’ємною складовою державної політики субсидування, а також погодилися, що Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки може стати майданчиком не лише для подальшої роботи в питанні реформування енергетичних субсидій, а й, забезпечуючи контрольну функцію парламенту, сприятиме посиленню ефективної роботи центральних органів виконавчої влади у цьому напрямі.

 

ДОВІДКОВО

 

Програма «EaP GREEN» фінансується Європейським Союзом та іншими донорами і спільно впроваджується чотирма партнерськими організаціями: ОЕСР, ЮНЕП, ЄЕК ООН, ЮНІДО.

 

До речі


Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу законо-проект «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії».


Під час обговорення законопроекту (№4334) у комітеті перший заступник голови комітету Олександр Домбровський, як співавтор документа, зазначив: «Основними положеннями законопроекту є передача органам місцевого самоврядування повноважень щодо встановлення тарифів та ліцензування господарської діяльності з виробництва, транспортування і постачання теплової енергії з альтернативних джерел; а також встановлення тарифів на теплову енергію, що виробляється з відновлюваних джерел, на рівні 90 відсотків від діючого тарифу на тепло з газу для потреб бюджетних установ та населення».


Парламентарій наголосив на актуальності законопроекту: «Підтримуючи цей нормативно-правовий акт, ми створюємо конкурентні умови для української гігакалорії тепла, яка виробляється з альтернативних джерел. Ми дотуємо і субсидуємо тепло з російського газу в той час, коли не підтримуємо українського виробника».


Олександр Домбровський зазначив: «Прийняття законопроекту спричинить ефект економічного мультиплікатора:


— створить сприятливі умови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій;


— скоротить імпорт газу на понад три мільярди кубометрів газу та дасть змогу залишити в економіці держави щонайменше 18 мільярдів гривень, а з урахуванням мультиплікатора — майже 100 мільярдів гривень;


— знизить собівартість теплової енергії та тарифи для кінцевих споживачів;


— збільшить до 20 тисяч кількість нових робочих місць, зокрема під час вирощування, збирання та транспортування місцевих видів палива, виробництва необхідного обладнання, що істотно збільшить надходження до місцевих бюджетів».


За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

 

Директор секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства Янез Копач, член комітету Олексій Рябчин, перший заступник голови комітету Олександр Домбровський, віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко (зліва направо).


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.