Сторінки життєвого шляху кожного з нас живуть у народній пам’яті залежно від того, якими справами вони заповнені. Особливо ж коли це вияви великого таланту, державного подвижництва, патріотичної самопожертви. І часто, коли про такі події нагадується, вони на певному історичному етапі розвитку суспільства бачаться зовсім по-іншому, ніж іще вчора. Саме так можна сказати і про книгу газетно-журнальних публікацій професора Романа Яремінчука «Минуле не зникає». Особливо відзначився він у розробленні нових ефективних технологій освоєння нафтогазових свердловин, створив конструкції струменевих апаратів для їх дослідження, що дало можливість істотно вплинути на прогрес у цій галузі.


Роман Семенович — заслужений діяч науки і техніки УРСР, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки України, автор і співавтор 60 книг, 167 винаходів, 350 статей. Більшість з них також присвячені проблемам добування нафти і газу. І найперша — ще 1960 року, в якій ставилися питання про комплексне використання супутніх продуктів вуглеводнів, що виявляються при бурінні свердловин: кондиційні йодобромні води.
Публікації цього автора виходили в різних містах України — Івано-Франківську, Львові, Києві, Донецьку, Сімферополі, Керчі, Одесі. В них — постійна тривога автора за проблеми галузі, зокрема, за посилення енергонезалежності України, запровадження нових технологій у виробництво, збереження довкілля, підготовку кадрів для нафтогазової промисловості — тобто все те, що залишається актуальним і сьогодні.


І надзвичайно важливий акцент автор робить у своїй передмові: «Перечитуючи ці публікації, я не знаходжу ні однієї, від якої я міг би сьогодні відмовитися. Хотілося би, щоб написане було прочитане хоч колись молодим поколінням, яке врешті-решт захоче і зможе змінити нашу країну, піднести її хоча би до середнього рівня достатку та гідності».


Подвижництво наукового пошуку професора Романа Яремійчука протягом усього життя дає йому право на це сподіватися, оскільки таке не зникає зі сторінок історії.    


Володимир Сергійчук, доктор історичних наук, професор.