Перші три дні травня країна гулятиме. Одні відзначатимуть Великдень, інші — День праці, а дехто — намагатиметься взагалі об’єднати два приводи для святкування. У Києві одразу на кількох локаціях плануються масові заходи.


Майстер-класи у центрі столиці


Відзначати Великдень в столиці почали заздалегідь. Тиждень тому в центрі запрацювало Великоднє містечко. Розгорнулося воно від Софійської площі повз Володимирський проїзд та Михайлівську площу аж до парку «Володимирська гірка».

 

Тут на відвідувачів чекає Фестиваль писанок, створених кращими майстрами з усієї України. Цього року їх рекордна кількість — 374 штуки. До речі, саме 1 травня кожен охочий зможе проголосувати за найкращу, на його думку, роботу.


Крім того, для відвідувачів працюватимуть святковий ярмарок, зона дитячих розваг та майстер-класи з писанкарства.


1 травня усі відвідувачі зможуть скуштувати велетенські паски, які планують розмістити на Михайлівській площі та Володимирській гірці. До речі, на Володимирську гірку варто приходити із дітьми. Тут на них чекатиме Великодній кролик із цікавими майстер-класами та завданнями. Батьки ж зможуть відпочити у парку гамаків.


Вхід до Великоднього містечка вільний.


ВДНГ стане Країною розваг


Відсвяткувати Великдень та Першотравень можна буде в Експоцентрі України (ВДНГ, просп. Глушкова,1). 1 травня тут відбудеться Великодній молебень, після якого почнуться розваги: виставка писанок, численні безплатні майстер-класи, ярмарок.


Окрема увага — святу Першотравня і його традиційному атрибуту — шашликам. На території комплексу відкриють барбекю-парк, де можна буде посмажити м’ясо. За мангали та альтанки, щоправда, доведеться доплатити — 50 та від 250 грн. відповідно. А от сам вхід на Країну розваг буде вільним.


На Луганщині проситимуть у Бога миру


Жодних масових заходів у зв’язку з Першотравнем у Сєверодонецьку, що на Луганщині, проводитись не буде. Тому 1 травня жителі підконтрольної частини області відзначатимуть Великдень. В усіх 205 православних приходах відбудеться богослужіння, а конкретно в Свято-Христо-Різдвяному кафедральному соборі у Сєверодонецьку пройде Хресна хода. Другий рік поспіль в ній візьмуть участь сотні переселенців, що живуть у місті, які проситимуть у Бога миру та свого найшвидшого повернення до покинутих домівок.


Тим часом в окупованому Луганську заплановано парад трудових колективів, який самопроголошена «влада» приурочила до 1 Травня та 110-річчю профспілкового руху на Луганщині. Очолюватимуть колону представники трудового колективу ПАТ «Луганськтепловоз». Після цього на Театральній площі відбудеться мітинг, в якому візьмуть участь керівництво «ЛНР», лідери профспілкового руху та представники трудових колективів. У «кращих традиціях» радянської влади, завершаться урочистості маршем солідарності, передає наш власний кореспондент Павло ВОРОНЦОВ.


Хмельниччина: відпочинуть від політики


У ніч з 30 квітня на 1 травня у 910 храмах області проходитимуть Великодні богослужіння. Оскільки велике релігійне свято збіглося із травневими вихідними, чимало людей планують виїзди на маївки із традиційними шашликами. Рятувальники уже попередили: розпалювати багаття можна лише у спеціально відведених місцях. При цьому в області таких — лише 36 локацій. Дізнатись про них можна, зателефонувавши на номер 101. А за тим, щоб у лісах і парках відпочивальники не розводили багаття, слідкуватимуть рейдові бригади.


На кілька днів мешканці краю планують відсторонитись і від політичних та соціальних проблем. Жодна із політичних сил чи громадських організацій напередодні свят не анонсувала масові заходи. Тож, найімовірніше, обійдеться без травневих парадів і демонстрацій, повідомляє наш власкор Ірина КОЗАК.