«Санкції Європейського Союзу є і залишаються пов’язаними з імплементацією Мінських домовленостей» , — так прокоментував речник Міністерства закордонних справ Франції ухвалення Національними зборами резолюції із закликом до уряду зняти санкції щодо РФ.


Попри те, що резолюція має рекомендаційний характер, в Україні на неї відреагували досить гостро, отож МЗС Франції за лічені години після голосування поспішило заспокоїти Київ. У коментарі речника МЗС, поширеному Посольством України у Франції, йдеться, що уряд країни візьме до відома ухвалену резолюцію. Але водночас «уряд усвідомлює відповідальність Франції як члена Європейського Союзу і учасника «нормандського формату». Санкції Європейського Союзу є і залишаються пов’язаними з імплементацією Мінських домовленостей. Під час майбутнього розгляду питання про їх поновлення необхідно мати це на увазі. Важливо в цьому питанні зберегти європейську єдність — запоруку нашої ефективності».


До складу Національних зборів входить 577 депутатів. Участь у голосуванні з цього питання взяв 101 депутат. Із них 55 проголосували «за», а 44 — «проти». Згідно з регламентом, для ухвалення резолюції достатньо простої більшості. Іншими словами, резолюцію ухвалила приблизно одна десята частина нижньої палати парламенту.


Ініціатором звернення став Тьєррі Маріані, який є співголовою асоціації «Франко-російський діалог» і торік у липні очолив делегацію французьких парламентаріїв, що відвідала анексований Крим. Як втішно підмітили російські ЗМІ, під час голосування Маріані заручився підтримкою депутатів від партії «Республіканці» колишнього президента країни і майбутнього кандидата на цю посаду Ніколя Саркозі, крайніх лівих із «Лівого фронту» та крайніх правих із «Національного фронту» Марін Лє Пен.