Як повернути державі здобуті злочинним шляхом активи колишніх високопосадовців часів президентства Януковича? Про це йшлося під час наради у Кабінеті Міністрів, під час якої обговорювалося питання законодавчого вдосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації.

 

«Усі свідомі того, що за період президентства Януковича ми мали величезні втрати державних коштів. Ці активи незаконно привласнювалися тим режимом», — сказав прем’єр Володимир Гройсман та додав, що оскільки ці активи перебувають під арештом, то потрібно розробити правовий механізм їх повернення до держбюджету, звідки їх і було вкрадено, та спрямувати на забезпечення потреб армії і відновлення соціальної справедливості.


В. Гройсман нагадав, що парламент вже розглянув низку рішень, які стосувалися цього питання, однак, за його словами, вони були не зовсім досконалі, тож потрібно розробити законодавчі ініціативи, що відповідатимуть європейським стандартам.


Ухвалений у першому читанні законопроект про спецконфіскацію розкритикувало й Представництво ЄС в Україні, а згодом проти його прийняття також висловився Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Отож сьогодні стоїть завдання розробити такий законопроект, який дасть змогу повернути вкрадене до бюджету та який отримає схвальний висновок Ради Євросоюзу.


«Головне — забезпечити невідворотність покарання. Якщо вкрав — це обов’язково буде повернуте до держави. І це має розуміти кожен», — сказав прем’єр та запевнив, що готовий зробити все від нього залежне, щоб питання повернення активів було врегульоване.

 

Довідково

 

Верховна Рада 17 березня ухвалила в першому читанні законопроект про спецконфіскацію (реєстр. № 4057), який передбачає повернення до бюджету майже 1,5 мільярда доларів активів екс-президента Віктора Януковича та його оточення. Однак під час обговорення лунала критика, що в цьому разі Янукович та інші у міжнародних судах зможуть легко виграти справу проти України, внаслідок чого їм не тільки буде повернуто ці кошти, а Україна ще й заплатить штраф.


За підсумками наради було прийнято рішення про утворення робочої групи для розробки єдиного законопроекту, який дасть можливість врегулювати питання повернення здобутих злочинних шляхом активів колишніх високопосадовців.