Унікальний фотоальбом «Подільські писанки» (на знімку) надруковано у Польщі — у ньому малюнки 183 писанок, виготовлених іще на початку минулого століття господинями села Попелюхи на Вінниччині.

 

 

Рідкісне видання — англійською, польською та українською мовами — побачило світ завдяки небайдужим продовжувачам польського роду Беліна-Бжозовських — 62-літній пані Єві і на рік старшому за неї чоловіку Антоні з Варшави. Вони є авторами книги. Крім малюнків писанок із Попелюх, у книзі вміщено багато старих фотографій. На них зображено перебування родини Бжозовських на Поділлі. Тут представники панського роду осіли у другій половині XVІІІ століття. Мали землі на території нинішніх Крижопільського і Піщанського районів.


— Наші предки вели архів роду, — каже пан Антоні. — Передавали його з покоління в покоління. Так він дійшов до нашого часу. Деякі матеріали могли б зацікавити й вінничан. Адже йдеться про те, що відбувалося тут, на Поділлі, на території нинішньої Вінницької області та й самої Вінниці.


У Соколівці й досі зберігся будинок Гелени і Яна Беліна-Бжозовських. Пан Антоні зізнався, що мріє зібрати разом усіх своїх дітей з онуками і дружною компанією пройти по тих місцях, де колись ходили предки.

Вінницька область.


Фото автора.