Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони розглянув питання безпекової ситуації в Україні, пов’язане з останніми рішеннями Російської Федерації щодо Криму. Розгляд відбувався в закритому режимі, повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Крім того, члени комітету обговорили проект закону про внесення змін до Закону «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України». Законопроектом (реєстр. №4432) пропонується прийняти нову редакцію Закону «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України».

На засіданні комітету зазначалося, що метою проекту є оптимізація системи центральних органів виконавчої влади, а також врегулювання питань статусу Держспецзв’язку, конкретизація її завдань і повноважень.

Зокрема, пропонується врегулювати норми щодо організації діяльності у сфері урядового фельд’єгерського зв’язку і визначити Головне управління урядового фельд’єгерського зв’язку складовою частиною Держспецзв’язку; забезпечити урядовим фельд’єгерським зв’язком Президента України, Голову Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, державні органи, органи місцевого самоврядування, органи військового управління та дипломатичних установ України за кордоном.

Проектом також

передбачається врегулювати питання забезпечення готовності до функціонування телекомунікаційних мереж загального користування в умовах надзвичайного стану та в особливий період;

переведення мереж зв’язку на відповідний режим роботи, а також здійснення державного управління та підтримки розвитку загальнодоступних телекомунікаційних послуг, що особливо важливо у зв’язку з приватизацією ПАТ «Укртелеком».

Законопроектом пропонується встановити, що комплектування Держспецзв’язку військовослужбовцями і проходження ними військової служби здійснюватиметься на підставі Закону «Про військовий обов’язок і військову службу». У цей закон передбачається внести відповідні зміни.

Члени комітету рекомендують Верховній Раді прийняти законопроект в цілому за умови врахування зауважень науково-екс-пертного управління.