Нещодавно майже 600 учасників зустрічі — народні депутати, сільські та міські голови, експерти, керівники виконавчої влади у залі засідань Чернігівської обласної ради радилися: як досягти оптимального об’єднання територіальних громад. Тут відбувся Форум керівників територіальних громад Чернігівщини з децентралізації та реформування територіального устрою.

 

Проблему одразу означив голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч: «Чисельність населення суттєво зменшилася в порівнянні з тією, за якої був упроваджений діючий устрій, у районах. Двовладдя рад і адміністрацій, численні служби дублюють функції, а органи місцевого самоврядування не мають реальних повноважень і ресурсів для дієвого впливу на якість життя громад. З огляду на це єдиним дієвим шляхом зміни стану справ в області на краще є об’єднання територіальних громад. Однак, крім того, що цей процес має впроваджуватися динамічно, рішення мають бути виваженими й обґрунтованими. Об’єднання, в першу чергу, має на меті створення економічно спроможних громад і структури, яка б забезпечувала ефективне управління територіями і високу якість послуг населенню».


Заслухавши доповіді народного депутата України Валерія Давиденка, голови обласної ради Ігоря Вдовенка, представника Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Миколи Рубчака та директора департаменту фінансів облдержадміністрації Валерія Дудка, учасники зібрання дискусійними вважають питання ефективного розміру громад, можливості створення ОТГ селами різних районів, об’єднання з містами обласного значення, необхідності створення генеральних планів територій тощо. Не обійшлося і без обговорення загальнодержавних процесів і ситуації у країні, що перетворило збори на дійсно широкий народний форум.


Загалом завдання, яке стояло перед учасниками форуму, було виконане: делегати з усієї області дізналися про найактуальніші тенденції у процесах децентралізації та об’єднання громад, отримали інформацію про законодавчі ініціативи в цій галузі, позицію уряду й обласної влади, одержали змогу почути відповіді на найболючіші питання. Також захід став дієвим майданчиком для спілкування голів громад усіх рівнів. Організатори запевнили, що подібні зібрання відбудуться у всіх районах області.


Чернігівська область.