В Івано-Франківську вже понад п’ять років будують обласний перинатальний центр. Днями долю завершення будівництва обговорили на нараді за участю заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірини Сисоєнко, представників обласної та міської влади, депутатів, медиків і громадських активістів.

 

Сумнівів у тому, що області потрібен новий пологовий заклад, немає ні в кого. Проте розпочате 2011 року будівництво через відсутність коштів законсервували 2014-го без конкретної дати продовження робіт. А прикарпатські жінки й далі продовжують народжувати в старому приміщенні, скаржаться на застаріле обладнання та умови перебування. За словами медиків, у діючому перинатальному центрі впродовж року приймають майже 3,5 тисячі пологів, лікують 6,5 тисячі жінок, 80% яких мають ускладнену вагітність. Тому введення в експлуатацію нового медзакладу, оснащеного сучасною апаратурою, дасть змогу покращити умови лікування жінок та новонароджених, знизити рівень ускладнень під час вагітності та пологів, а головне —материнської та дитячої смертності.


Розуміючи, що все впирається в гроші, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Мирон Матейко констатував, що «ми можемо його створити всі разом, об’єднавши потенціали обласного, міського та державного бюджетів».


Першим кроком до спільних дій, на думку Ірини Сисоєнко, мала би стати підготовка детального проекту завершення будівництва. Депутат запропонувала створити в області робочу групу, до якої б увійшли фахівці різних напрямів, діяльність яких пов’язана з важливим медичним закладом. Також, на її переконання, фінансування об’єкта може передбачати залучення позабюджетних коштів. Зокрема, можливий варіант державно-приватного партнерства, за умови якого обов’язково зберігатиметься форма власності центру. Пані Ірина пообіцяла звернутися і до гуманітарних фондів та «ініціювати продовження фінансування державних програм з будівництва перинатальних центрів».


Як наголошували на нараді, для завершення будівництва необхідно 210 млн. грн., з яких 88 млн. потрібні для проведення будівельно-монтажних робіт, 122 млн. — на придбання спеціалізованого обладнання. На сьогодні готовність об’єкта становить 21 відсоток. Згідно з початковим графіком будівництва, перинатальний центр мали ввести в експлуатацію наприкінці цього року. В затвердженому проекті — пологовий стаціонар з палатами інтенсивної терапії на 125 ліжок, поліклініка на 200 відвідувань за зміну з денним стаціонаром на п’ять ліжок і клініко-діагностична лабораторія. Там же має бути чотири операційних і 12 пологових залів, два з яких — індивідуальні бокси для вагітних і породіль з інфекційними захворюваннями.

Івано-Франківська область.