Консультант із правових питань Асоціації міст України і координатор Регіонального офісу реформ у Закарпатській області Олег Лукша поспілкувався з жителями сіл Тячівської об’єднаної територіальної громади.


У селах Округла, Лази, Тячівка і Руське Поле зустрічався із старостами та активом, знайомився з інженерно-дорожньою, комунальною та бюджетною інфраструктурами. 


Староста сіл Лази і Округла Василь Ключкей розповів про плани розвитку, показав об’єкти сільської інфраструктури, на які раніше ніколи не вистачало коштів у місцевому бюджеті. Насамперед мова про дороги на всій території сіл Лази і Округла, що вже давно набуло ознак критичної проблеми.


Ще в процесі об’єднання минулого року зусиллями Тячівської міської ради автодорога з райцентру до села Лази була капітально відремонтована, але в самих селах Лази і Округла центральна й бічні вулиці досі в незадовільному стані. Добре розуміючи цю найбільш критичну проблему, Тячівська міська рада не лише замовила відповідну проектну і технічну документацію, а й шукає фінансові можливості для якнайшвидшого ремонту. І, не чекаючи на бюрократичні затримки та перепони в фінансуванні, в Лазах і Округлій глибокі вибоїни засипають річковим гравієм, а потім привезуть щебінь і вкладатимуть асфальт.


— Активні дорожні роботи — найпомітніша зовнішня ознака змін, які розпочалися з минулого року в нашій об’єднаній територіальній громаді. Але зміни помітні в усьому: упевненості людей, увазі до проблем сільських бюджетних установ, — каже директор школи села Округла, депутат Тячівської міськради, що є представницьким органом Тячівської об’єднаної територіальної громади, Віталій Джурджа. — Ми очікуємо, що в поточному році буде капітально відремонтовано аварійний дах на нашій школі. А загалом ідей і планів розвитку села багато.


Староста сіл Лази і Округла Василь Ключкей показав і родзинку — урочище «Чорна вода», в якому розташований приватний відпочинковий і оздоровчий пансіонат на базі родовища мінеральної сірководневої води.
А староста села Тячівка Іван Молнар поділився планами реконструкції сільського клубу і стадіону та будівництва нового дитячого садочка, потреба в якому назріла давно.


У селі Руське Поле також помітні зміни після входження до Тячівської об’єднаної територіальної громади. Навіть на найвіддаленіших вулицях глибокі вибоїни і ями вже засипано річковим гравієм.


«Звісно, це не перша і не остання поїздка до Тячівської об’єднаної територіальну громаду. І мене вразили не так зовнішні ознаки поліпшення благоустрою сіл, бо це закономірно за зростання фінансових можливостей, як ентузіазм і довіра до керівництва нової об’єднаної територіальної громади та підтримка дій депутатів і голови громади Івана Ковача, про що засвідчили бесіди з усіма без винятку простими мешканцями сіл. А їх було чимало.


Консультант АМУ і Регіонального офісу реформ вивчав на місці також ресурсний потенціал сіл цієї об’єднаної громади, адже започатковано проект розробки стратегії її розвитку до 2025 року, яку підтримує Міжнародний фонд «Відродження».

 

Закарпатська область.