Проект "Історична реконструкція", що реалізується Вінницькою міськрадою спільно з ГО "Вінницьке історичне товариство", має на меті розповісти містянам про особистості, на чию честь перейменовано вулиці та площі обласного центру.

 

Коротка історична довідка про них звучатиме після оголошення назви зупинки в муніципальному транспорті. Тексти розроблено колективом експертів міської топонімічної групи, а озвучив їх молодий історик Олександр ФЕДОРИШЕН. Наприклад, на зупинці "Марії Гавриш" розповідатимуть про першу вінничанку учасницю Олімпійських ігор (1952 рік), багаторазову рекордсменку колишнього Союзу з плавання. Колишня назва зупинки "Квятека" перейменована на честь героя Чорнобиля вінничанина Миколи Ващука, зупинка "Зої Космодем'янської" тепер має назву відомого у минулому історика і краєзнавця Валентина Отамановського. На зупинці "Олександра Довженка" згадають про його всесвітньо відомий фільм "Земля", картину визнано серед 12 найкращих в історії кінематографу.

 

-- Проектом охоплено понад 40 зупинок громадського транспорту, названих іменами відомих людей, які зробили вагомий внесок у розвиток історії краю та держави, -- каже Олександр Федоришен. -- Проект матиме своє продовження -- з часом на кожній зупинці з'являться інформаційні плакати зі світлинами та короткими історичними довідками про особистостей, на чию честь названі зупинки громадського транспорту.

 

Згідно із законом про декомунізацію у Вінниці змінили старі назви майже 200 вулиць, провулків, площ, інших топонімів.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України