Проект «Історична реконструкція», що реалізується Вінницькою міськрадою спільно з ГО «Вінницьке історичне товариство», має на меті розповісти містянам про особистості, на чию честь перейменовано вулиці й площі обласного центру.


Коротка історична довідка про них звучатиме після оголошення назви зупинки в муніципальному транспорті. Тексти розроблено колективом експертів міської топонімічної групи, а озвучив їх молодий історик Олександр Федоришен. Наприклад, на зупинці «Марії Гавриш» розповідатимуть про першу вінничанку-учасницю Олімпійських ігор (1952 рік), багаторазову рекордсменку колишнього Союзу з плавання. Колишня назва зупинки Квятека перейменована на честь героя Чорнобиля вінничанина Миколи Ващука, зупинка «Зої Космодем’янської» тепер має назву відомого у минулому історика і краєзнавця Валентина Отамановського. На зупинці «Олександра Довженка» згадають про його всесвітньо відомий фільм «Земля», картину визнано серед 12 найкращих в історії кінематографа.


— Проектом охоплено понад 40 зупинок громадського транспорту, названих іменами відомих людей, які зробили вагомий внесок у розвиток історії краю та держави, — каже Олександр Федоришен. — Проект матиме своє продовження — з часом на кожній зупинці з’являться інформаційні плакати із світлинами та короткими історичними довідками особистостей, на чию честь названі зупинки громадського транспорту. Згідно із законом про декомунізацію у Вінниці змінили старі назви майже 200 вулиць, провулків, площ, інших топонімів.


Вінниця.