«Дуже багато нарікань по митниці щодо тіньових схем, сірих, чорних і яких завгодно. Ми почали розбиратися з цим питанням», — сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду та повідомив, що нині йде робота над створенням так званої «Чорної сотні», яка займатиметься боротьбою з контрабандою та порушеннями на митниці.


Збільшення видобутку власного газу та проведення політики енергоефективності дасть можливість забезпечити енергонезалежність України та подолати зловживання у сфері газопостачання. Про це також ішлося на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів. «Сьогодні настав той момент, коли ми маємо подолати будь-які зловживання в цій сфері та зробити Україну по-справжньому енергонезалежною. Нам потрібно зробити дві речі: максимально збільшити видобуток власного газу та максимально проводити політику енергоефективності, що дасть змогу розвиватися за рахунок власних енергоресурсів», — заявив прем’єр і зазначив, що запровадження єдиної ринкової ціни на газ створює умови для розвитку газовидобування в Україні.


За його словами, єдина ціна на газ формується відповідно до ціни на європейському ринку, а не за контрактом, що раніше давало можливість визначити будь-яку його ціну та заробляти на цьому мільярди. Зокрема, за часи незалежності на компенсацію різниці в тарифах було спрямовано понад 50 мільярдів доларів. «От звідки у нас купа людей, які мають величезні, шалені ресурси і кошти, в тому числі й ті, хто був пов’язаний із газовими угодами, різними схемами, монопольними компаніями, які постачали газ в Україну. До того ж паралельно знищували газовидобування України», — зазначив він та запропонував керівнику державної компанії «Укргазвидобування» Олегу Прохоренку презентувати план збільшення власного газовидобутку.


Звернувшись до попереднього рішення уряду про встановлення єдиної ринкової ціни на газ, прем’єр ще раз запевнив, що люди з невисоким доходом отримають персональну адресну допомогу та нічого не втратять. «За газ заплатить держава, а ви абсолютно нічого не витратите», — сказав він і підкреслив, що власники будинків по 500—700 квадратних метрів натомість платитимуть ринкову ціну.


Прем’єр доручив до наступного засідання уряду підготувати проект постанови, яка має припинити зловживання «горіхової мафії» під час експорту горіхів, а також повідомив про звільнення керівників митниці, щодо яких було зафіксовано зловживання та контрабанду.


Не менш напруженою є ситуація із масовою вирубкою лісів в Україні, тож В. Гройсман анонсував звільнення керівника «Укрлісу» та поставив завдання створити систему, яка унеможливить варварську вирубку лісів.