Сквер Небесної Cотні, який у лютому 2014-го громадські активісти власними силами створили на Михайлівській вулиці в Києві, все ще під загрозою забудови. Частина території перебуває у приватній власності. І плани «володаря земель» на ці квадратні метри — звести чи то готель, чи то офісний центр. Остаточного проекту та строків його реалізації немає. І все б нічого, якби не одне але: велике будівництво збираються розпочати в самому центрі міста в межах заповідника «Стародавній Київ» та у буферній зоні Софії Київської.

 

Активісти переконані: дев’ять років тому Київрада часів Черновецького порушила законодавство, передавши цю ділянку особливо цінних земель (вул. Михайлівська 24-26) у приватну власність. Кілька років з цього приводу тривають суди. До останнього служителі Феміди на аргументи киян не зважали. Та у вересні 2015-го Верховний Суд України своєю постановою скасував рішення попередніх інстанцій, які дозволяли забудову цього місця.

Справу повернули на повторний розгляд. Активісти сподіваються, що цього разу їхня позиція буде врахована. Оптимізму додає і той факт, що нарешті участь у процесі беруть і представники міста (КМДА), які раніше ігнорували засідання. Нині матеріали знову перебувають у Господарському суді столиці. Наступне засідання відбудеться 8 червня.


— Сквер Небесної Сотні — це не тільки дерева, трава та квіти. Це — місце віри, що зміни у нашій країні можливі, — каже Євгенія Кулеба, одна із засновниць скверу.


Та повернути у власність міста спірну земельну ділянку непросто. Адже її уже не раз перепродавали. Щоб власник знову не змінився — на землі накладено арешт.


За останні два роки територія скверу Небесної Сотні істотно змінилась. Адже після того як Київрада 2007 року дала добро на забудову цієї ділянки — новий «власник» огородив її парканом. Розпочинати роботи не поспішав. Кілька років ділянка стояла пусткою, перетворившись на стихійний смітник, чагарник та місце перепочинку для безхатченків. Змінила все Революція Гідності. Тоді для укріплення барикад залізний паркан демонтували.

Знову повернувши собі цю територію, активісти уже не збираються її втрачати. Якщо планам забудувати сквер не дадуть юридичної відсічі, вони обіцяють не допустити цього фізично.


 

Небайдужі кияни вимагали повернути землю скверу Небесної Сотні у власність міста під час акції під стінами Господарського суду столиці. 10 травня там відбувся черговий розгляд цієї справи.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.