Сімнадцять картин відомих італійських майстрів Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Каротто та інших, викрадених з музею «Кастельвеккьо» у місті Верона в листопаді 2015 року, виявили українські прикордонники на острові Турунчук у Біляївському районі Одеської області. На слід викрадачів, як повідомили в прес-службі Державної прикордонної служби України, «зелені берети» разом з військовою прокуратурою Південного регіону вийшли в результаті ретельних оперативно-розшукових заходів. Завдяки злагодженим діям цих та інших спецслужб картини були знайдені в схованці недалеко від україно-молдовського кордону. У відомстві зазначають, що полотна планували контрабандним шляхом переправити з Одеської області до сусідньої країни. Українські прикордонники у взаємодії зі своїми молдовськими колегами з’ясували, що з метою уникнути від слідства, украдені полотна міжнародним поштовим відправленням були доставлені в Одеську область. Тут, недалеко від придністровської ділянки державного рубежу, і була організована схованка.
Хід операції з пошуку шедеврів мистецтва на особистому контролі тримав Президент України Петро Порошенко. Їхня вартість майже 16 мільйонів євро. Мистецтвознавча експертиза вже підтвердила, що ці картини — оригінали.


Під час оперативних заходів українські прикордонники отримали інформацію про те, що пошук картин був у сфері інтересів ФСБ Росії, яка й готувала операцію з вивезення творів мистецтва на територію підконтрольного РФ Придністров’я.

 

Одеська область.

 


На знімку: Президент України Петро Порошенко оглядає знайдені картини.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).