У Павлоградському міському районному суді тривають слухання з трагічних подій у Луганському аеропорту влітку 2014 року. 11 червня 2016 р. суд провів допит свідків у ході дослідження доказів за обвинуваченням генерал-майора Віктора Назарова.

Дати показання погодилися троє учасників подій, проте один зі свідків не зміг прибути на засідання. Причиною неявки представник прокуратури назвав відрядження в зону АТО, але пообіцяв, що на наступному засіданні цей свідок буде.
Першою показання давала свідок Наталя Вареня, військовослужбовець СБУ. Літом 2014 року, на момент катастрофи, вона працювала старшим консультантом першого відділу другої служби Штабу антитерористичного центру СБУ. 13 червня, за словами дівчини, вона одержала інформацію з району Луганського аеропорту, що бойовики планують за допомогою ЗРК збити літак. Ця інформація була включена в повідомлення і засобами електронному зв’язку відправлена в зону проведення АТО. Як пояснила свідок, повідомлення складалися тричі на день, але особливо важливі повідомлення обов’язково дублювалися.
У рапорті військовослужбовця, зачитаному в залі суду, було зазначено інформацію про дві групи бойовиків, озброєних ЗРК, які відправилися в район Луганського аеропорту з наміром збивати літаки, що заходять на посадку. Доповідна записка з даною інформацією була передана в зону АТО 13 червня двічі — в 16 і 20 годин. Сам рапорт, за словами Наталії Варені, було написано 15 червня саме у зв’язку з катастрофою ІЛ-76.
Другий свідок, Андрій Кравченко, (на момент подій — начальник першої служби АТЦ) повідомив, що під час трагічної події він працював безпосередньо в штабі керівництва АТО, як представник СБУ. В його завдання входило інформування командування операцією про важливі події. «На той момент ми вже знали, що у бойовиків є можливість збивати авіаційну техніку, — пояснив свідок. — Доповідну записку з інформацією, про яку йдеться, я передав Назарову».
На сьогодні генерал-майор Віктор Назаров поки що єдиний обвинувачуваний у службовій недбалості, що призвела до загибелі 40 десантників 25-ї бригади та дев’яти членів екіпажу. Раніше генерал Назаров заявляв, що своєї провини не визнає.

 Дніпропетровськ.