Івано-Франківськ три дні перебував у статусі європейської карпатської столиці. В обласному центрі відбувся І Міжнародний мистецький фестиваль гірських країн «Карпатський простір».

Окрім надзвичайних та повноважних послів в Україні — Угорщини (Ерно Кешкень), Молдови (Руслан Болбочан), Грузії (Міхеіл Уклеба), другого секретаря Посольства Румунії Іона Навала, Генерального консула Словацької Республіки Янки Бур’янової — на Прикарпаття прибули творчі колективи згаданих країн. Офіційні гості — міністр культури України Євген Нищук, народні депутати Анатолій Матвієнко та Михайло Довбенко, голова оргкомітету дійства Богдан Струтинський та представники місцевої влади взяли участь у засіданні круглого столу «Європа Карпат: український аспект».
Голова ОДА Олег Гончарук зазначив, що фестиваль «Карпатський простір» — не тільки велична культурна подія в житті прикарпатців, а й черговий крок до зближення Івано-Франківщини з європейськими країнами. Посадовець переконаний: «Наші самобутні традиції, культура, унікальні звичаї та духовні цінності, багатий природний потенціал варті того, щоб їх популяризувати в Євросоюзі». Анатолій Матвієнко підкреслив, що українцям варто відкрити світу свій потенціал, довести, що вони можуть реалізовувати успішні проекти. Іноземці ж засвідчили, що підтримують вибір нашого народу на шляху до євроінтеграції та готові ділитися досвідом і в культурній сфері, і в проведенні реформ децентралізації влади, реалізації енергоефективних заходів, розвитку малого та середнього бізнесу, освіти. Наш міністр культури Є. Нищук наголосив, що фестиваль може стати своєрідним брендом краю, адже регіон є одним із найпривабливіших в Україні та славиться унікальними мистецькими надбаннями, що, в свою чергу, є імпульсом для розвитку економіки.

Презентації культурних та мистецьких надбань представників Карпатського регіону розпочались із виступів місцевих колективів (на знімку). Опісля свої таланти глядачам демонстрували «народники» всіх країн-учасниць, і перегляд концерту вкотре засвідчив духовну та культурну спорідненість горян, незалежно від того, де вони проживають.

Загалом обласний центр був поділений на декілька мистецький локацій, на яких паралельно відбувались художні виставки, майстер-класи, презентації тощо. В облфілармонії відбувся концерт за участю солістів Національної оперети України у супроводі місцевого симфонічного оркестру та солістки Національного театру опери та балету Республіки Молдова Маріани Булікану. Також незабутні враження подарували виконавці камерного оркестру «Франческа» під час концерту угорської музики та виступ вокального дуету Лесі та Галі Тельнюк. Просто неба відбувся концерт карильйонної (дзвонової) музики. У кінотеатрах демонструвались польські, чеські та грузинські фільми, а театрали переглянули виставу «П’яте через десяте» у виконанні акторів польського народного театру А. Фредро зі Львова. Для наймолодших азербайджанські актори-лялькарі з міста Гах показали виставу «Ріпка». Неабияку популярність мали кулінарні презентації європейської кухні. Всі могли скуштувати знаний бограч — ця всесвітньовідома страва відображає увесь смак угорської національної кухні, а представники молдавської делегації пригощали мамалигою та пропонували дегустувати кращі вина (на знімку вгорі). Окрім того, функціонувало декілька фото- та художніх виставок. Завершальним акордом «Карпатського простору» став міжнародний гала-концерт учасників фестивалю, а також виступ гурту «ТіК». Нагадаємо, що захід відбувся за активної підтримки Міністерства культури України.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.