Чехія нині істотно зменшує залежність енергетики і комунального сектору від викопного палива та використовує альтернативні джерела енергії. У цьому мала змогу переконатися делегація Закарпатської облради, очолювана її головою Михайлом Рівісом, що переймала досвід на новітній теплоелектростанції (ТЕС) Ледвіце потужністю 640 МВт поблизу міста Білина Устецького краю.

 

Для виробництва струму там використовують рапс, енергію води, спалюють сміття тощо. Розташована вона біля підніжжя Рудних гір, неподалік від курортних міст Тепліце та Білина. Ресурсна база — п’ять енергоблоків.

Головна перевага теплоелектростанції — у зменшенні шкідливого впливу на навколишнє середовище. Викиди шкідливих речовин у процесі горіння значно знижено, обладнання реконструйовано.


Як наголошували чеські партнери, ця ТЕС постачає тепло до трьох міст. Виробництво електричної і теплової енергії відбувається в єдиному циклі. Головна відмінність — розумні і конкурентоспроможні ціни, оперативні та стабільні поставки. Закарпатській делегації продемонстрували турбіни, потужне обладнання котелень та оглядовий майданчик на висоті понад 140 метрів.


Насамкінець Михайло Рівіс зазначив, що для Закарпаття перехід на альтернативні джерела енергії також дуже актуальний. «Нині потрібно переводити природну енергію, джерела якої нас оточують, у більш доступну та зручну для нас електричну енергію та тепло, які ми можемо використовувати в повсякденному житті», — резюмував голова облради.

Закарпатська область.

 

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс (у центрі) знайомиться з об’єктом.

 

Такий вигляд має новітня ТЕС.


Фото надано прес-службою Закарпатської обласної ради.