Міжнародний конкурс ілюстрацій «Завжди неподалік» стартував в Одесі. До участі приймають роботи на теми творів й афоризмів Михайла Жванецького.

Ідея такого конкурсу виникла понад два роки тому під час зустрічі автора проекту Олександра Федорова з письменником. «А чому у вашій книзі малюнків немає?» — запитав тоді Олександр Федоров у Михайла Михайловича, гортаючи черговий томик його творів з дарчим підписом.
«Так, треба подумати», — сказав Жванецький, ставлячи автограф черговому прихильникові його творчості і своє постійне гасло «Завжди неподалік».
Саме цей вислів письменника-сатирика дав назву проекту конкурсу ілюстрацій, втілити який у життя взявся ротарі-клуб «Одеса-Рішельє» під орудою його президента В’ячеслава Воронкова. Під час творчого обговорення цих планів було зазначено, що герої й афоризми великого одесита вже кілька десятиліть супроводжують по життю все російськомовне населення планети. Вони стали невід’ємною частиною нашої свідомості, створюють характерні образи сучасників, подій і явищ, змушуючи нас сміятися й сумувати, розмірковувати й творити...
Михайло Михайлович з натхненням підтримав ідею конкурсу. Він стартував 12 травня. В оргкомітеті чекають, що всі свої ідеї художники втілять у конкретні ілюстрації до 20 серпня. У наступні дні журі, куди увійшли відомі одеські художники й письменники на чолі з самим Михайлом Жванецьким, визначить лауреатів і кращі роботи. Багато з них потім увійдуть до яскравого альбому ілюстрацій за творами Жванецького, який, без сумніву, стане одним з найкращих одеських сувенірів. Малюнки також стануть частиною експозиції, присвяченої творчості Жванецького, в Одеському літературному музеї. Тут 2 вересня чи напередодні на честь 222-ї річниці від дня народження Одеси відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу «Завжди неподалік».

Одеська область.

 

 

На знімку: емблема конкурсу «Завжди неподалік» авторства художника Віктора Джеваги.