Парламентська хроніка

Ранкове засідання 13 травня

Відкриваючи зібрання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив слова підтримки нашій представниці на пісенному конкурсі «Євробачення» — Джамалі. Тематика, яку вона порушила в своїй пісні, близька кожному українцю, які так само, як і кримські татари у 1944 році постраждали від виселення і політичних репресій, переконаний глава парламенту. А біль кримськотатарського народу нині нікого не залишає байдужим, вважає очільник законодавчого органу. Він закликав українців, які перебувають за межами країни, підтримати нашу виконавицю у фіналі конкурсу 14 травня.

Учора в сесійній залі під час засідання побував і Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт, який відвідував нашу країну з робочим візитом. «Пан Президент є великим другом України, — зауважив Андрій Парубій. — Ми обговорили з ним перспективи продовження реформ проти російського агресора. Переконаний, що наша співпраця, наш союз і розуміння безпеки усього європейського простору й надалі перебуватимуть під пильною увагою, і наша співпраця буде настільки ж тісною та плідною».

Із уже традиційно заблокованої трибуни виступив лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Він поінформував, що в п’ятницю представника цієї політичної сили, народного депутата Андрія Артеменка повісткою викликано до суду за начебто «нашвидкуруч вигаданою кримінальною справою». А напередодні таку ж повістку отримала мати іншого парламентарія — Сергія Рибалки. Олег Ляшко запевняє, що володіє інформацією, згідно з якою ще кількох депутатів від його партії готуються викликати до суду. Такий тиск, упевнений він, пов’язаний із тим, що керівництву країни не подобаються теми, на розгляді яких наполягають народні обранці. А саме — повернення попередньої ціни на газ та створення тимчасової слідчої комісії з приводу ситуації довкола офшорного скандалу.

Голова Верховної Ради у відповідь на це повідомив, що готовий поставити питання про голосування за створення ТСК одразу після того, як узгодять склад цієї комісії. Поки що цього переліку очільнику парламенту не надали.

Під час години запитань до уряду виступив віце-прем’єр-міністр -міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він говорив здебільшого про перспективи створення Фонду енергоефективності. За допомогою інвестицій у цю сферу, переконаний урядовець, можна значно полегшити тягар сплати рахунків за використане тепло.

Завдяки впровадженню технологій енергоефективності, сподіваються в уряді, споживання газу вдасться зменшити вдвічі. Хоча торік 100 тисяч громадян вже скористалися так званою програмою теплокредитів, але це не той шлях, який пришвидшить скорочення споживання блакитного палива. Для комплексного підходу, переконаний віце-прем’єр-міністр, необхідно створити законодавчу базу. Це дасть можливість сформувати Фонд енергоефективності, який стимулюватиме громадян, спроможних брати кредит і сплачувати його, а також заохочуватиме скористатися програмою тих, хто нині отримує субсидії. Передусім урядовець закликав парламентаріїв підтримати в другому читанні закон про житлово-комунальні послуги, в якому визначаються взаємостосунки між споживачем, та вирішуються питання обліку. Люди мають чітко знати, скільки вони споживають енергії, і як можуть зекономити, каже Г. Зубко. Серед важливих законопроектів він назвав також документ, який стосується енергоефективності будівель. Саме цей закон встановлює правила проведення аудиту, сертифікування житла, він дозволяє визначити, чи окупляться витрати на впровадження енергоефективності в тому чи іншому будинку. Також уряд має намір внести на розгляд парламентаріїв закон про реструктуризацію боргів теплокомуненерго для того, щоб вивести їх на прозорий рівень роботи і створити умови для інвестування.

Міністр соціальної політики Андрій Рева продовжив виступ свого колеги. Уряд, встановивши єдину ціну на газ, зауважив він, водночас вжив заходів, які дозволяють надавати адресну підтримку громадянам з невисокими доходами. Протягом цього року заплановано двоетапне підвищення соціальних стандартів, нагадав він. Отож на кінець 2016 року загальне підвищення показників прожиткового мінімуму, найменших зарплат та пенсій становитиме 16,1 відсотка, а це більше, аніж прогнозований рівень інфляції, зауважив міністр. Також на 5 мільярдів 269 мільйонів гривень зросте сума, передбачена державою на виплату субсидій. Це пов’язано з тим, що, за розрахунками урядовців, кількість пільговиків після здорожчання палива збільшиться на 50 відсотків. Протягом року покращиться життя людей, вважають у Кабміні, також і за рахунок закону, яким планують скасувати оподаткування пенсій.

Водночас, за словами А. Реви, моніторинг реального споживання енергоносіїв отримувачів субсидій і пільг показав, що встановлена норма для опалення газом на межі сім кубічних метрів на один квадратний метр площі протягом місяця «мала завищений характер, бо середній показник його фактичного споживання становить 5,3 метра кубічних». Відтак Кабмін знизив цей показник до 5,5 метра кубічних блакитного палива на квадратний метр житла.

Під час обговорення найбільше запитань народні депутати адресували Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману. У сесійній залі очільник уряду дав доручення заступнику Державної фіскальної служби та керівнику податкової міліції Сергію Білану відкликати запорізьких податківців, які незаконно займаються пошуком та вилученням волоських горіхів на території інших областей. Народний депутат Тетяна Острікова назвала їх «податковими білками» та звернула увагу головного урядовця на те, що Кабмін зобов’язався внести проект закону, який би впорядкував придбання горіхів, ягід та грибів у населення. Нині підприємства скуповують їх за заниженою ціною, без сплати ПДФО, а потім цю сировину експортують, фактично, обкрадаючи державу.

Під час дискусії Прем’єр-міністр Володимир Гройсман також запевнив, що українці з низьким доходом не відчують підвищення ціни на газ завдяки «ефективній системі субсидій». Мовляв, повну вартість блакитного палива сплачуватимуть тільки заможні громадяни. Натомість уряд визначає перед собою надзавдання — збільшення видобутку власного газу та подолання корупційних схем у цій галузі, запевнив В. Гройсман.

Після завершення години запитань до уряду Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зачитала депутатські запити. Коли закінчилася перерва, народні обранці заслухали звіт тимчасової спеціальної комісії з питань майбутнього. Після обговорення його взяли до уваги, а діяльність комісії припинили, оскільки від моменту її створення минув рік. Після чого депутати перейшли до різного.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав з днем народження міністра науки та освіти Лілію Гриневич, яка була присутня в залі під час години запитань до уряду. Також у сесійній залі вітали народного депутата Владислава Севрюкова.

Цифри

Цього опалювального сезону споживачі використали 18 мільярдів кубічних метрів газу. А енерговтрати становили — 11,5 мільярда.

 

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.