Оприлюднено результати аналізів проб води, відібраних у річках Случ та Хомора, що у Баранівському районі Житомирщини. Інститут колоїдної хімії та хімії води імені Антона Думанського НАНУ провів їх за хімічними, мікробіологічними та токсикологічними показниками. За результатами біотестування вода з річки Хомора належить за рівнем токсичності до ІV класу. Тобто це вода з найвищим рівнем небезпеки: вона викликає стовідсоткову загибель тест-організмів — риб, їх ембріонів та церіодафній. Зразок із річки Случ, куди впадає Хомора, теж належить до четвертого рівня токсичності. Як тут не згадати, що одразу після того як на Житомирщині вдарили на сполох, хмельницькі екологи запевняли, що для цього немає підстав.

 

Стан вивчення причин, які призвели до того, що було оголошено надзвичайну ситуацію природного характеру об’єктового рівня, аналізували на робочій нараді в ОДА. Ішлося, зокрема, про те, що хоч суд надав дозвіл слідчим для проведення позапланової перевірки на території ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», керівництво підприємства спеціалістів до перевірки не допустило. За фактом невиконання законних розпоряджень контролюючих органів відповідальну посадову особу фабрики притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Про це повідомила у листі Державна екологічна інспекція.


Нагадаємо, генеральний директор ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» Сергій Коренєв категорично стверджував: «У спадок від радянського господарювання фабриці дісталися потужні очисні споруди (схожими можуть похвалитися лише одиниці підприємств на теренах цілої країни), на яких постійно проводяться роботи з поліпшення та періодичного обслуговування. Що ж до самої можливості причетності підприємства до отруєння риби в річках, то цей факт не має реальних підтверджень. ТОВ «ПКПФ» є екологічним підприємством».


Процесуальний керівник подав клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в адмінбудівлях та на території цього підприємства, яке задовольнив слідчий суддя. Відповідно до ухвали слідчого судді, за участю спеціалістів екологічної інспекції на підприємстві проведено обшук та обстежено систему очисних споруд. Під час обшуку виявлено труби водовідведення очисних споруд, з яких безпосередньо в Хомору здійснюються викиди, відібрано зразки води у різних місцях річки, вилучено відповідну документацію тощо. Триває досудове слідство. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом порушення правил охорони вод, що спричинило забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля, здійснює Новоград-Волинська місцева прокуратура.
Використовувати воду з річок Хомора і Случ у місцях забруднення категорично заборонено.

Житомирська область.


Мал. Миколи КАПУСТИ.