Десять обласних рад чотирьох країн: Закарпатська (Україна), Марамуреш і Сату-Маре (Румунія), Воєводина (Сербія) та сім регіонів Угорщини -- Саболч-Сатмар-Берег, Яс-Надькун-Сольнок, Гевеш, Чонград, Бач-Кішкун, Боршод-Абауй-Земплен та Гайду-Бігар -- підписали угоди про міжнародне співробітництво територіальних органів місцевого самоврядування в басейні річки Тиса. Відбулося це в угорському місті Солнок.

 

На знімках:

 

Під час зустрічі в Солноку

 

Михайло РІВІС підписує угоду (на знімку праворуч)

 

Михайло РІВІС знайомиться з зарубіжними колегами (тисне руку -- на знімках ліворуч)

 

Фото надано прес-службою облради.

 

Українську сторону представляв голова Закарпатської облради Михайло РІВІС. Перед підписанням цього важливого документа, повідомили "Голосу України" у прес-службі облради, до присутніх звернувся голова загальних зборів угорської області Яс-Надькун-Сольнок Шандор КОВАЧ. Він підкреслив, що річка Тиса, протікаючи територіями України, Угорщини, Словаччини, Румунії та Сербії, приносить однакові труднощі цим країнам. І розв'язати проблеми цієї непередбачуваної річки, яка здатна спричинити і засуху, і масштабні повені, не можна на рівні однієї області. Тому спільно хочуть створити умови для сталого розвитку Тисянського регіону.

 

Присутній на урочистій церемонії підписання угод радник голови Держуправління водного господарства Угорщини, міжнародний координатор Ласло Пергер зазначив, що в рамках Дунайської стратегії передбачається моніторинг та управління водного господарства п'яти країн. Він також зауважив, що співпраця з надання оперативної інформації добре налагоджена з Україною, де існує сучасна система моніторингу та прогнозування паводків. За його словами, розв'язання проблем долини річки Тиса, яка охоплює східну частину Карпатського басейну і вздовж якої проживає майже 14 млн. осіб, можливе лише в рамках її розгляду як єдиної системи.

 

Доктор Імре ГОФФМАНН, заступник Державного секретаря з питань зайнятості та водного господарства МВС Угорщини, відзначив позитивну взаємодію водників Угорщини й України в оперативному прийнятті обґрунтованих і єдино правильних рішень із маневрування гідроспорудами, зменшення величини паводкової хвилі, використовуючи для цього і шлюзи, й автомобільні дороги, і мости.

 

Потім представники регіонів з країн Тисянського басейну підписали угоди, в яких ідеться про програму спільних дій, та домовились про скоординовані зусилля, пов'язані з інтегрованими планами водного господарства басейну Тиси.

 

На підсумковій прес-конференції голова Закарпатської облради Михайло Рівіс сказав: "Нас об'єднує Богом дана чудова природа та річка Тиса. Наші пращури та й ми не раз мали змогу бачити, як вона може карати за погане ставлення, зокрема, людське втручання у навколишнє середовище та інтенсивне вирубування лісів у Карпатах, звідки й бере початок Тиса". І порівняв підписання десятьма регіонами угоди про співробітництво, як десять пальців на обох руках, які тепер можуть стиснути кулаки і протистояти будь-яким проблемам. "Нам потрібно навчитися слухати Тису та отримувати всі блага від неї, але, передусім, змінивши своє ставлення до довкілля. Об'єднавшись, ми зможемо протистояти водній стихії, розбудовувати інфраструктуру і, головне, -- подати один одному дружню руку допомоги. Я дуже вдячний вельмиповажним партнерам за надану можливість разом активізувати співпрацю та відчути, що Закарпаття -- в потужному європейському об'єднанні".

 

Керівники інших зарубіжних органів самоврядування також наголошували, що прагнуть досягнути посилення економічної ролі Тисянського басейну та закласти основи істотного зростання суспільного добробуту, реалізувавши конкретні економічні, транспортні, екологічні, водогосподарські та інфраструктурні проекти, створивши збалансований транскордонний екорегіон Тиса.

 

Василь НИТКА.

 

Ужгород.

 

Голос України