Участь у святкуванні Дня Європи, що дев'ятий рік поспіль відзначили у Вінниці минулої суботи, разом з місцевими мешканцями взяли представники 28 зарубіжних і вітчизняних делегацій, народні депутати України, посли і дипломати низки зарубіжних країн, віце-президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрун МОСЛЕР-ТОРНШТРЬОМ.

 

Напередодні міська влада уклала угоду про співпрацю з делегацією із грузинського міста Руставі. Найтривалішою у часі є дружба вінничан з містом Кельце Республіки Польща. Понад 50 років два міста єднають економічні та культурні контакти. У Кельце є посада президента міста. Багато років її обіймає Войчєх ЛЮБАВСЬКИЙ. Його нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. Її на відкритті Дня Європи вручив Прем'єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН.

 

-- Я згадую, як ми вперше відзначали цей день, це було чітке повідомлення всім -- Вінниця прагне стати частиною Європи, -- сказав під час вітального слова Володимир Гройсман. -- Сьогодні Україні потрібно виборювати своє право на суверенність, демократію і свободу зі зброєю в руках. Але я вірю в те, що ніхто ніколи не перемагав і не переможе українців. Коли вам кажуть, що зроблять вас щасливим без вашої участі -- ці люди кажуть неправду. Змінити на краще місто і життя в ньому можна тільки за безпосередньої участі кожного громадянина. Саме таку філософію сповідують у моєму рідному місті і досягають певних результатів.

 

-- За підсумками всеукраїнського дослідження, Вінниця визнана найкомфортнішим містом для проживання, і це заслуга всіх вінничан, -- зазначив міський голова Вінниці Сергій МОРГУНОВ.

 

Зворушливо вітала вінничан і гостей свята віце-президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер-Торнштрьом: "Коли я побачила на відкритті свята, які красиві у вас діти і молодь, як прекрасно вони танцюють і співають, у мене виступили сльози щастя. У такої країни велике майбутнє. Будьте впевнені, що Рада Європи допомагатиме у всіх справах, які ваша країна робить на шляху до демократії, верховенства права і прав людей".

 

Тисячі вінничан заполонили головну вулицю Соборну, яка цього дня стала пішохідною, а також Європейську та площу Героїв Небесної Сотні, інші майданчики, де відбувалися заходи. У рамках свята відбувся фестиваль "Вінницька студентська весна-2016".

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України