ОСВІТА

 

Спеціалізований тренінг "Інклюзивна освіта -- рівень свідомості нації" провели у Вінниці для освітян, які навчатимуть дітей з фізичними вадами одночасно з їхніми здоровими однолітками.

 

У новому навчальному році 25 шкіл Вінниччини приймуть на навчання дітей з особливими потребами. Таких учнів зустрінуть у 55 інклюзивних класах. Згоду на навчання надали батьки 66 дітей. Знання здобуватимуть поруч зі своїми ровесниками. Щоб особливі учні мали можливість сповна реалізувати свої здібності, знаходити порозуміння між вчителями й однокласниками, для освітян провели спеціалізований тренінг. У ньому взяли участь сорок працівників освіти -- вчителі, керівники шкіл, де такі класи вже працюють, а також ті, які планують їх відкрити. Учасники ознайомилися з юридичними, фінансовими та адміністративними особливостями інклюзивної освіти у державі, отримали поради від фахівців, дізналися про особливості роботи з особливими учнями. Такий тренінг для освітян загальноосвітніх шкіл став першим у державі. Його провели за підтримки Благодійного фонду Марини ПОРОШЕНКО та обласного департаменту освіти й науки.

 

За словами однієї з його учасниць, яка просила не називати її прізвища, їй до сліз прикро згадувати час, коли дітей з особливими потребами просто намагалися не помічати. "А поруч у будинку проживав хлопчик, який щоранку через вікно дивився, як гарно вбрані дітки з портфеликами поспішають на уроки. Скільки житиму, не забуду вираз обличчя тієї дитини за вікном. Тепер у нашій школі на два поверхи навіть ліфт встановили, бо маємо учнів на інвалідних візках". До речі, ще у двох школах обласного центру обладнали ліфти, коли там почали навчатися діти з фізичними вадами. Кожен учасник тренінгу по його закінченні отримав відповідний сертифікат.

 

-- Упевнений, що ми робимо добру і потрібну справу, -- наголосив на підсумковому зібранні при врученні сертифікатів голова Вінницької облдержадміністрації Валерій КОРОВІЙ. -- Кошти для діток завжди знайдуться. Було б бажання. Наша мета, щоб із 1 вересня діти з особливими потребами сіли за парти разом зі своїми однолітками.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України