Литовські медики співпрацюватимуть з лікарями та науковцями Івано-Франківщини. Днями область відвідала прибалтійська делегація в складі представників Литовського університету наук здоров'я і Каунаської республіканської лікарні, зокрема, фахівці з неврології, реабілітології, хірургії та травматології. Спільно з прикарпатськими колегами гості провели секційне засідання за програмою Міжнародної наукової конференції під егідою НАТО "Співпраця між Україною і Литвою в умовах російської загрози".

 

Учасникам конференції розповіли про навчальний процес у Литовському університеті, а декан факультету післядипломної освіти, професор Кестусіс ПЕТРІКОНІС оголосив побажання співпрацювати з прикарпатськими колегами щодо надання швидкої медичної допомоги, лікування інсультів та інфарктів, онкологічних патологій, підготовки медсестер, проведення реабілітацій, організації процесів у сімейній медицині.

 

Йшлося також про обмін досвідом у плані реформування медицини та підготовки спеціалістів у цій галузі. Науковець зауважив, що у них "реформування розпочалося давно, 1991 року, і лише зараз дає свої плоди". За його словами, у Литві також було чимало проблем і фінансових, і організаційних, але люди повинні були змінитися, почати по-іншому мислити і поводитися. А це не легко. Сьогодні, на думку директора департаменту охорони здоров'я ОДА Мирона МАТЕЙКА, який у складі делегації з Прикарпаття минулого року відвідував Литву, в тамтешніх лікарів варто запозичити досвід оптимізації ліжкового фонду, профілактики хвороб, налагодження роботи у первинній ланці медицини. А в Івано-Франківському національному медичному університеті за сприяння литовських колег уже хочуть започаткувати підготовку спеціалістів з реабілітології. Про це у коментарі журналістам розповіла перший проректор університету, професор Ганна ЕРСТЕНЮК.

 

"На Прикарпаття приїхали фахівці-неврологи, реабілітологи, психологи, представники міжнародного відділу, які мають значний досвід у підготовці спеціалістів-реабілітологів, які вкрай необхідні для України у цей складний час". Вона також нагадала, що днями відбулася нарада в Міністерстві охорони здоров'я, на якій було розроблено стандарти з цього фаху і затверджено навчальні плани. Нова спеціальність може бути запроваджена в медуніверситеті вже з вересня. Цьому передуватимуть лекції, майстер-класи та презентаційні матеріали делегації медиків з Литви.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України