Замість чергової сесії Тростянецької райради на Вінниччині під стінами будівлі зібралися приблизно п'ятсот представників низки територіальних громад району. З протилежними вимогами. Одні виступали проти будівництва курників МХП "Миронівський хлібопродукт", інші підтримували співпрацю з цією компанією.

 

Як пояснив Володимир СУХОПАРА з ГО "Четвертинівська громада", мешканці їхнього села на початку нинішньої весни упродовж тижня протестували на своїй території проти незаконного, на їхню думку, спорудження нових приміщень птахофабрики. Бо це шкодить насамперед екології, створює нестерпні умови для проживання у селі. Тому Четвертинівка вийшла з плакатами проти будівництва. А ось із Великої Стратіївки тримали плакати з протилежними вимогами.

 

Після обговорення проблеми з представниками обох сторін за участю керівників району та чотирьох депутатів Вінницької облради, які представляють район, досягли домовленості доручити поставити крапку у конфлікті депутатам районної ради. На їх розгляд запропонували проект рішення. У ньому зазначено, що кожна громада має окремо визначитися: надавати дозвіл інвестору чи відмовити в цьому. Крім того, райрада має вносити майбутній об'єкт до програми соціально-економічного розвитку, а інвестор зобов'язаний надати висновок екологічних та технічних експертиз. Районна влада зобов'язана сприяти інвесторам різних рівнів у створенні нових робочих місць, збільшенні надходження до місцевого бюджету, а також здійснювати контроль над тим, як інвестор виконує свої зобов'язання.

 

З проектом рішення ознайомили учасників акції. Чи приймуть його депутати на сесії? Проте не всі учасники акції залишилися задоволені таким рішенням. Частина з них продовжувала мітингувати проти "перетворення району на один великий курятник". Через курячий скандал постраждали обидва керівники району. Напередодні акції облили зеленкою голову райради Юрія СОЛОДКОГО, а пізніше те само зробили з головою райдержадміністрації Леонідом ЛОБАНЕМ.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України