Ситуація, коли рішеннями судів блокується проведення конкурсів із призначення керівників державних підприємств, свідчить про те, що судова реформа не тільки назріла, а й разів у п’ять перезріла. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Володимир Гройсман.

 

«Питання конкурсного призначення керівників державних підприємств є дуже важливим, оскільки вони досі залишаються джерелом ймовірної корупції. З цією метою уряду та номінаційному комітету вже вдалося провести декілька призначень, але, з’ясовується, сьогодні суди блокують проведення таких конкурсів на багатьох держпідприємствах», — заявив прем’єр та попередив, що коли деякі судді вважають, що зможуть іменем України проголошувати свої «приватні» рішення, то цим діям буде дано чітку юридично-правову оцінку.

Проаналізувавши за дорученням прем’єра цю «нестандартну ситуацію», міністр юстиції Павло Петренко зазначив: оскільки такі судові рішення мають своїх авторів, то суспільство має право знати їхні прізвища. «Ми, як уряд, не маємо права давати юридичну оцінку чи скасовувати рішення суду, але рекомендуємо прем’єру звернутися до відповідних конституційних органів щодо перевірки дій вказаних суддів на предмет їхньої відповідності закону», — сказав міністр та навів приклади такого блокування. «По такому підприємству, як «Укрспирт» номінаційна комісія впродовж тривалого часу намагалася провести конкурси, але рішеннями судів, зокрема Окружного суду міста Києва, вони блокувалися. Суддя Калиберда у своїй ухвалі, яка не є рішенням по суті, дає оцінку номінаційній комісії та вказує, що, зважаючи на явну протиправність дій відповідача, а це Мінекономіки і номінаційна комісія, їм забороняється вчиняти будь-які дії з проведення конкурсу», — підкреслив П. Петренко та додав, що в такий спосіб суддя своєю ухвалою фактично перебирає на себе функції Кабінету Міністрів.

Мін’юст підготував відповідні звернення до Вищої кваліфікаційної комісії. Підтримуючи цю пропозицію, прем’єр також процитував ухвалу судді Окружного суду міста Києва Качура, якою Міністерству інфраструктури заборонено погоджувати з Кабміном та з головою Миколаївської ОДА кандидатуру переможця конкурсного відбору на заміщення вакантної посади директора держпідприємства «Морський порт «Октябрьский». «Тобто суд заборонив міністерству призначати на вакантну посаду переможця публічного конкурсу», — заявив В. Гройсман та доручив Міністерству юстиції представляти позицію уряду у Вищій кваліфікаційній комісії суддів та надалі відстежувати такі ганебні рішення. Під час засідання уряд затвердив умови конкурсу на проведення приватизації ПАТ «Одеський припортовий завод». 

Реагуючи на резонансну крадіжку з Центральної наукової бібліотеки імені Вернадського найстарішого друкованого видання України — «Апостола» Івана Федорова — глава уряду доручив віце-прем’єру Павлу Розенку та міністру культури Євгену Ніщуку провести детальну інвентаризацію культурних надбань, щоб зрозуміти, що було втрачено та що зроблено, щоб повернути вкрадене.

На початку засідання члени уряду вшанували пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу.