Парламентська хроніка

 

Ранкове засідання  18 травня

 


«18 травня — ми всі кримські татари!». Цим гаслом, яке об’єднує всі жалобні заходи з нагоди сумної річниці депортації кримських татар, Голова Верховної Ради Андрій Парубій розпочав ранкове пленарне засідання. «Минає 72 роки з дня введення в дію злочинного наказу Сталіна про виселення всього кримськотатарського народу Криму, що вже визнано геноцидом мирного населення. 

 

Під час головної хвилі депортації 18—20 травня було виселено понад 180 тисяч людей», — сказав А. Парубій. Він нагадав, що депортація мала катастрофічні наслідки для стражденного народу. «Від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Лише незалежна Україна дала змогу повернутися їм на рідну землю, звідки були вигнані їхні прадіди, діди та батьки, і вільно жити без страху арештів та переслідувань», — наголосив він.


За словами глави парламенту, російська окупація Криму знову повернула кримськотатарське населення у часи жорстоких утисків та переслідувань. «Головний орган самоорганізації кримських татар Меджліс російськими окупантами проголошено екстремісткою організацією. Страх і усвідомлення власного злочину змушують окупантів забороняти навіть жалобні заходи в пам’ять жертв депортації. На жаль, таких утисків зазнають у Криму і українці. Разом ми звільнимо всі українські землі, збудуємо наше спільне щасливе майбутнє. Крим — це Україна!» — заявив А. Парубій.


Рівно о 12-й годині Верховна Рада приєдналася до загальнонаціональної хвилини мовчання, тим самим ушанувавши пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.


Після традиційних для середи оголошень у роботі сесії на вимогу двох фракцій — Радикальної партії та «Самопомочі» — була тридцятихвилинна перерва. Після неї голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко виступив із заявою. У ній депутат вкотре наголосив на необхідності створити ТСК щодо офшорів. «Другий тиждень ми блокуємо трибуну з вимогою створити ТСК з питань розслідування фактів, оприлюднених у ЗМІ щодо реєстрації Президентом та іншими вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави, офшорів», — сказав він. О. Ляшко (на знімку) продемонстрував відповідний проект постанови, водночас заявивши, що його реєстрація блокується. «Ми досі не можемо зареєструвати цей проект постанови. Колеги з БПП блокують можливість опозиції розпочати антикорупційне розслідування у парламенті. Мене дивує небажання розслідувати корупцію вищих посадових осіб держави, коли весь світ розслідує корупцію...» — наголосив він.

 


Лідер радикалів повідомив також, що фракція нарешті отримала відповідь від Національного антикорупційного бюро щодо звернення по корупції міністра фінансів Данилюка. «НАБУ стверджує, що підстав для притягнення його до відповідальності немає, хоча він одночасно з міністерською посадою є директором трьох офшорних компаній. Щодо голови НБУ, яка веде бізнес в офшорах з російськими банкірами — підстав для притягнення до відповідальності немає... У мене дуже просте запитання: кого ж тоді притягувати до відповідальності — депутатів від опозиційної Радикальної партії? Чи тих, хто при владі? Тому вимагаємо дати можливість опозиції реалізувати своє право на антикорупційні розслідування», — заявив О. Ляшко.


На таку заяву відреагував Голова Верховної Ради. За його словами, для створення ТСК необхідно, аби всі фракції надали своїх представників. На сьогодні ще своїх кандидатів не дала фракція БПП. Щоправда, зауважив головуючий, вони мають, відповідно до законодавства, для цього відповідний термін. А. Парубій нагадав також, що один народний депутат не може входити до двох ТСК одночасно.


Перейшовши до розгляду питань порядку денного, сесія в першому читанні розглянула два суміжні законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних текстових повідомлень)» (реєстр. № 2297) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних телекомунікаційних повідомлень) (реєстр. № 3467).


У першому законопроекті (№ 2297) пропонується законодавчо унормувати механізм збирання коштів на благодійні цілі за допомогою благодійних текстових повідомлень. Адже як показала практика та останній приклад збору благодійних пожертв на потреби української армії, послуги мобільного зв’язку, зокрема текстові повідомлення, є найпростішим та найдоступнішим засобом для перерахування коштів на благодійність, зауважила одна з авторів законопроекту Світлана Войцеховська. Власне, цей проект передбачає пільги зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Інший проект (№ 3467) передбачає звільнення від оподаткування податком на додану вартість «операції оператора телекомунікацій із надання телекомунікаційних послуг у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі».


Задля підтримки і голосування за ці законопроекти представники Радикальної партії навіть розблокували трибуну. Врешті, у першому читанні проекти дістали підтримку сесійної зали — 252 та 230 «за» відповідно.


На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради повідомив про входження народного депутата Оксани Білозір до фракції Блоку Петра Порошенка. А також про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Сприяння розвитку водного транспорту України». Його головою обрано Дениса Силантьєва.


Із днем народження цього дня вітали Наталію Королевську (Опозиційний блок).

 

Дослівно

 

Народний депутат Світлана ВОЙЦЕХОВСЬКА:


«Мета законопроекту — звільнити благодійні телекомунікаційні повідомлення від ПДВ, що забезпечить перерахунок на благодійність всієї заявленої абонентом суми. Норми чинної редакції Податкового кодексу не дають підстав для здійснення коригування операторами комунікацій попередньо нарахованих податкових зобов’язань із ПДВ з отриманої від користувачів та абонентів мобільного зв’язку передплатою частини суми коштів, що перерахована на благодійність».

 

Під час хвилини мовчання.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.