Вечірнє засідання 17 травня


Верховна Рада розглянула та ухвалила низку законопроектів на соціальну тематику.


У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій» (№ 2975) — 254 «за». Як зауважила доповідач, голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова (фракція «Народний фронт»), пропонується надати одному з батьків-вихователів, тобто прийомним батькам, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Однак декретною відпусткою зможе скористатися лише один з прийомних батьків. Відповідні зміни внесено до статей 179 і 1861 Кодексу законів про працю України та статей 18 і 20 Закону України «Про відпустки».


Ще одним ухваленим Законом «Про внесення змін до Кодексу законів про працю щодо випробування при прийнятті на роботу» (№ 1639) парламент скасував випробувальний термін при прийнятті на роботу для внутрішньо переміщених осіб (переселенців), для прийняття на тимчасову або сезонну роботу для одиноких матерів при наявності дитини віком до 14 років, або дитини-інваліда, для працівників, з якими укладено строковий трудовий договір на 12 місяців. Водночас із законопроекту було вилучено норму щодо незастосування випробувального терміну для працівників, які мають дітей віком до трьох років, оскільки під цю категорію працівників може увійти велика кількість населення, які мають дітей. Законопроект підтримали 229 депутатів.


Наступний законопроект є справедливим, однак може не сподобатися «злісним неплатникам аліментів», — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру аліментів» (№ 2426). Ним внесено зміни до законів України «Про виконавче провадження» та «Про індексацію грошових доходів населення», якими встановлюється індексація аліментів, в тому числі визначених судом у твердій грошовій сумі. Однак індексація аліментів відбуватиметься за рахунок коштів самої особи, котра сплачує аліменти, а проводитимуть індексацію державні виконавці. За законопроект проголосували 243 депутати.


Ухвалений Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами І групи» (№ 0933) посилює соціальний захист даної категорії осіб (233 «за»). Як зазначив співавтор законопроекту, лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, передбачається призначати надбавку на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи «А» одному з батьків або іншому законному представнику незалежно від факту їх роботи, навчання або служби. До підгрупи «А» входять найтяжчі хвороби. А на даний час така надбавка — на догляд за дитиною-інвалідом — призначається тільки непрацюючій одинокій матері чи одинокому батьку, і її розмір становить 847 гривень 50 копійок. На ці цілі необхідно майже 30 мільйонів гривень на рік. Пропонується також законодавчо закріпити норму щодо зарахування до страхового стажу осіб, які здійснюють догляд за дітьми-інвалідами, періоду отримання ними надбавки на догляд. Це технічна правка, додаткових грошей не потрібно. У разі підписання закону Президентом, він набере чинності з 1 січня 2017 року.


Прийнято також Закон «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо невідворотності обов’язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав)» — № 0950. Відповідно до документа, у разі відмови законних представників дитини від отримання аліментів, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. Матір, батько або інші законні представники дитини будуть зобов’язані відкрити особистий рахунок на дитину в місячний строк з дня набрання законної сили рішення суду. Законопроект підтримали 232 народні депутати.


У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення зміни до підпункту 4 пункту 24 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України» (щодо перерозподілу залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень) — № 4623. Пропонується тимчасово, до повернення тимчасово окупованих населених пунктів у Донецькій та Луганській областях під контроль державної влади, зарахувати залишки коштів місцевих бюджетів таких населених пунктів, що обліковуються станом на 1 січня 2016 року на рахунках в органах казначейства України, до загального фонду обласних бюджетів Донецької та Луганської областей. І спрямовувати ці кошти на відновлення житла, об’єктів соціальної й транспортної інфраструктури, систем забезпечення життєдіяльності, соціально-економічний розвиток областей. Однак оскільки у депутатів було багато зауважень до законопроекту, його ухвалено тільки за основу.