Вперше після семи років реставрації у Волинському краєзнавчому музеї відвідувачам представлено старовинний іконостас із Свято-Троїцької церкви селища Головне Любомльського району. 2009 року цей іконостас, а також бокові вівтарі «Причащання Святого Онуфрія» та «Зішестя Святого Духа на апостолів» за погодженням з інститутом «Укрзахідпроектреставрація» були передані настоятелем храму архімандритом Савою до Волинського краєзнавчого музею. Друге життя іконостасу дали спеціалісти музею під керівництвом завідувача реставраційної майстерні Анатолія Квасюка.

Як розповів фахівець, щедрість церковників була вимушена. Вони швидше не подарували, а позбулися іконостаса, адже він був сильно уражений жуком-деревоїдом. Оскільки шкідник літає і може мігрувати, то була загроза зараження ним й інших ікон храму. Тож насамперед реставраторам довелося боротися з цим небезпечним для старовини ворогом. За довгі роки перебування в храмі іконостас був сильно закопчений від горіння свічок. Довелося виконати й безліч інших робіт, щоб повернути йому первісну красу. Хоча, як сказав Анатолій Квасюк, реставратори продовжуватимуть свою працю. Адже цілком імовірно, що під існуючими зображеннями святих, виконаних в 1886 році, а саме таку дату зафіксовано на одній із колон іконостаса, є більш старі.
До речі, іконостас двоярусний. І в Музеї волинської ікони, де його планувалося розмістити, не знайшлося потрібного за висотою приміщення. Тож місце для іконостаса знайшли в краєзнавчому музеї, відділом якого є Музей волинської ікони. Та навіть висоти його залів у 3,3 метра ледь вистачило, щоб вмістити лише один ярус. Довелося їх розділяти і другий ставити поруч.
Іконостас зі Свято-Троїцького храму селища Головне виконаний у стилі класицизму, який став пануючим при опорядженні церков в ХІХ столітті. Його іконографія скорочена до намісного та празникового рядів. Вона обмежена іконами «Богородиця Одигітрія» та «Христос Вседержитель» у намісному ряді та «Різдво Христове», «Вхід Господній в Єрусалим», «Воскресіння Христове», «Вознесіння Господнє» у празниковому ряді. На дияконських вратах зображені «Янгол-охоронець» та «Святий Стефан». Завершується іконостас іконою «Тайна вечеря».
Іконостас буде цікавим і для огляду відвідувачами музею, і для вивчення дослідниками сакрального мистецтва.
Презентація іконостаса — це лише один із багатьох заходів, запланованих Волинським краєзнавчим музеєм на ці дні. 17 травня тут відкрилася виставка «Кримські татари і Волинь». Також днями відбувся День відкритих дверей і Шостий музейний круглий стіл на тему «Музейна справа на Волині: історія, теорія, практика».

Волинська область.

 

 

Відвідувачі задоволені роботою реставраторів.

 

 

На презентації іконостаса виступає директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк.

Фото автора.