Концерт Святослава Вакарчука й гурту «Океан Ельзи» відбувся в Маріуполі у вівторок. Торік городяни влаштували флешмоб і записали відеозвернення до музиканта із запрошенням приїхати в приморське місто. І ось два тижні тому з’явився анонс довгоочікуваного виступу.

Повідомлення викликало справжній ажіотаж. Місцем проведення було обрано найбільший в Україні критий стадіон СК «Іллічівець». Але навіть він не зміг умістити всіх охочих побачити культовий колектив — вхід на стадіон був безплатним. Містяни, багато з яких ставали в чергу з самого ранку, заповнили трибуни, величезне футбольне поле, усю площу перед спорткомплексом і алеї розташованого поруч парку. Анонсований на 20.00 виступ удалося розпочати тільки через майже дві години, коли всі охочі змогли зайти. Величезний екран транслював концерт для тих, хто перебував зовні. Щоб забезпечити порядок, чергували понад тисячу поліцейських і військовослужбовців Нацгвардії.
А сам концерт викликав не тільки шквал емоцій. Для втомлених від війни людей ця подія стала поверненням у довоєнне мирне життя — без обстрілів, смертей і зведень про загиблих і поранених. Маріупольці першими почули дві прем’єри — «Сонце» та «Осінь» з нового альбому «Без меж». А інші пісні глядачі співали разом із музикантом. Вони були просто в захваті.
Олексій, студент, 21 рік: «Я дуже радий, що до нас приїхав «Океан Ельзи». Ми дуже чекали цього. На концерт прийшли мої однокурсники та батьки. Описати всі емоції дуже складно. Це просто круто!»
Марія, 37 років: «Враження просто неможливо передати словами, коли Святослав із прапором нашого Маріуполя на плечах заспівав рядок з моєї улюбленої пісні «Обійми», «Коли настане день, закінчиться війна...» і всі навколо підхопили — у мене просто виступили сльози. І я теж співала разом з усіма: «Обійми мене, обійми мене, обійми так лагідно й не пускай...» Я дуже вдячна «Океану Ельзи»!
«Сказати, що концерт чудовий, — нічого не сказати. Він — історичний!» — так розповідав про подію сам Святослав Вакарчук. Виступ став першим у рамках нового всеукраїнського туру колективу. «Маріуполь — одна найважливіших точок України, на яку необхідно звернути загальну увагу. Ми б хотіли своїм концертом нагадати, що тут і загалом на Донбасі, у непростих умовах, сьогодні живуть тисячі й мільйони наших співвітчизників. Звернути не тільки увагу чиновників, не тільки увагу через воєнні дії, а й увагу людську», — сказав музикант.

Маріуполь.
Донецька область.

Фото Євгена СОСНОВСЬКОГО.