Водогін, протяжністю одинадцять кілометрів, уведено в експлуатацію у селі Нові Обіходи на Вінниччині. Понад двісті домогосподарств отримуватимуть воду з глибинних джерел.

 

Левову частку коштів, 670 тисяч гривень, громада отримала від зарубіжного інвестора -- завдяки перемозі в україно-швейцарському проекті DESPRO. Місцеві жителі зібрали із власних заощаджень 360 тисяч гривень. Свій внесок зробили обласна, районна влада та місцева сільрада. Не залишився осторонь керівник сільгосппідприємства, який орендує землі. Загалом вдалося зібрати 1 мільйон 340 тисяч гривень, такою є загальна вартість проекту. За словами сільської голови Ніни БІЛИК, роботи з будівництва і під'єднання водогону до будинків вдалося виконати в стислі строки -- протягом року.

 

Нові Обіходи -- село переселенців: воно виросло в чистому полі після чорнобильської катастрофи, у зведені будинки переселили постраждалих із Житомирської області.

 

-- Упродовж семи років співпраці громад Вінниччини з проектом DESPRO нові водогони прокладено у 48 населених пунктах, -- зазначив на урочистостях перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій ГИЖКО. -- До кінця 2016-го плануємо завершити роботи з водопостачання у ще 15 селах. Спільно із швейцарськими партнерами будуємо полігон твердих побутових відходів в одному з райцентрів і систему каналізації у сільському населеному пункті. Такий підхід до справи згуртовує громаду, підвищує відповідальність людей, удосконалює навички самоврядування.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України